RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Na Ajvatovicu ispraćeni brčanski konjanici

U organizaciji brčanskog Konjaničkog kluba „Djeca vjetra“, danas je upriličen defile kroz grad i ispraćaj desetak brčanskih konjanika na ovogodišnju manifestaciju „505. AJVATOVICA 2015. godine, inače najveće dovište bosanskih muslimana.

AJVATOVICA

AJVATOVICA 2

Aziz Šehović jedan od osnivača ovog kluba, istakao je da je ovogodišnji ispraćaj organizovan uz podršku Vlade Distrikta.

„Trebamo sutra do 12 sati stići u Donji Vakuf, u mjesto Oborci gdje ćemo pretovariti konje i priključiti se koloni iz Zenice i Sarajeva, te vozit defile kroz Vakuf. Poslije toga idemo u Prusac gdje ćemo kampovati jednu noć. Ujutro, u nedjelju, se prozivaju ceribaše i kreće se na plato gdje se klanja džuma. Poslije toga je planiran povratak “, pojasnio je Šehović.

Jedan od organizatora Muhamed Čeljo, kazao je da je ovo četvrti put da konjanici iz Brčkog idu na Ajvatovicu.

„Konjanici su nešto uzvišeno kada dođu na Ajvatovicu. Ovo smo organizovali ne samo zbog sebe i da nama bude lijepo, već prvenstveno da malo prezentiramo i svoj grad Brčko i kulturu Bošnjaka. Cijenim da svako treba da baštini svoju kulturu i smatram da svako treba da predstavlja svoj grad, svoju baštinu i kulturu“, dodao je Čeljo.

AJVATOVICA 1

AJVATOVICA 3

Čeljo je istakao da su konji koji idu na Ajvatovicu izuzetno skupi i kvalitetni tako da su spremni da na ovim vrućinama sa lakoćom izdrže ovaj itekako težak put.

„To je maksimalno težak put od osam do 10 kilometara uzbrdo i treba savladati tu destinaciju. Nadam se da će Bog dati da i konjanici po čevrti put iznesu to“, naglasio je Čeljo.

AJVATOVICA 4

AJVATOVICA 6

Mustafa Efendija Gobeljić, glavnim imam Medžlisa Islamske zajednice u Brčkom naglasio je da je ova manifestacija koja traje nekoliko dana, dominantno vjerskog karaktera sa različitim kulturnim i sličnim sadržajem.

„S područja našeg medžlisa posljednjih godina putuje jedna grupa entuzijasta i zaljubljenika i u konjički sport s jedne strane, ali i poštovalaca ove manifestacije. Tako da smo mi danas ovdje da ih na jedan svečan i dostojanstven način ispratimo“, rekao je ef.Gobeljić.

Učešće u ovogodišnjoj tradicionalnoj manifestaciji-odlazak na Ajvatovicu, uzeo je i šef Odjela za Privredni razvoj, sport i kulturu brčanske Vlade Damir Bulčević.

AJVATOVICA 9

AJVATOVICA 8

AJVATOVICA 5

AJVATOVICA 7

AJVATOVICA 11

AJVATOVICA 13

Zakusku sa tradicionalnim slatkim i slanim bosanskim jelima, posluženu učesnicima i građanima na Ficibajru, odakle su konjanici ispraćeni, pripremile su članice brčanskog Udruženja žena Bošnjakinja.

AJVATOVICA 10

AJVATOVICA 14

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.