RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Foto: FENA

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava pod sloganom „Riječ“, biće upriličen u Centru Skenderija od 17. do 22 aprila.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić, direktorica Biblioteke Univerziteta  u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo i grafičar i stručni saradnik na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Denis Haračić govorili su danas o nekim aspektima ovogodišnjeg Sajma knjige.

Spahić je, ovom prilikom, kazao da će u okviru Sajma knjige osim brojnih promocija biti upriličeni i drugi sadražaji.

Tako će, između ostalog,  biti upriličen naučni simpozij povodom 50 godina aktivnog književnog stvaralaštva Irfana Horozovića „Anagronizam Irfana Horozovića“,a  Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti “Žena s knjigom“ organizuje  okrugli sto o temi „Moć umjetnosti u osnaživanju žene“.

Kako je prevođenje značajan segment književnog stvaralaštva, biće upriličen i međunarodni okrugli sto “Prevođenje i autori”.

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije i  Društva pisaca BiH  biće upriličeni Susreti pisaca BiH i Srbije.

Tokom trajanja Sajma knjige planirano je nekoliko izložbi, a tu je i zložba prodajnog karaktera studenata grafike Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Novost na Sajmu knjige je poseban dječiji program „Dječiji grad“, u okviru kojeg će biti upriličene promocije, radionice, predstave, performansi.

Sarajevski sajam knjige  zvanično se otvara 17. aprila u 12.00 sati. Ulaznica za Sajam će iznositi 1 KM, a za organizovane posjete (škole, fakulteti, institucije) ulaz je besplatan.

Na sarajevskom Sajmu knjige ove godine očekuje se 150 izdavačkih kuća i stotine autora sa novim izdanjima. Sajam će s održavati u dvorani “Mirza Delibašić”, Domu mladihm, na Platou Centra Skenderija, na površini od 10.000 m2.

Sajam se održava u partnerstvu sa Društvom pisaca BiH, PEN Centrom BiH,UNSA – Bibliotekom Sarajevo, NUB-om BiH, te naučnim i muzejskim institucijama.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.