RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Na sceni SARTR-a premijera predstave Stotinu malih smrti

U petak, 15. decembra, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a biće premijerno izvedena predstava „Stotinu malih smrti“ nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, a u režiji Jovane Tomić.

U predstavi „Stotinu malih smrti“ uloge ostvaruju: Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović.

Autorica muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović. Autor fotografija je Velija Hasanbegović.

„Predstava Stotinu malih smrti nastaje na osnovu adaptacije proznih djela Semezdina Mehmedinovića – Memed, crvena bandana i pahuljica, Ovo vrijeme sada, Autoportret s torbom, Sarajevo Bluz. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature, tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na tijelo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tijela, ali i propitivanje cjelokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke, ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni dio života. Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke, tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, niz traku sjećanja, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja“, ističu Jovana Tomić i Olga Dimitrijević.

Reprize predstave „Stotinu malih smrti“ zakazane su za 16. i 17. decembar.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.