RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Na trećem izdanju festivala Dani umjetnosti UNSA osam programa na pet lokacija

Univerzitet u Sarajevu najavio je treće izdanje Festivala “Dani umjetnosti”, a od 26. maja do 2. juna bit će prezentirano osam programa na pet lokacija i to na tri umjetničke akademije, Rektoratu i u Kampusu Univerziteta u Sarajevu. Namjera je ukazati na značaj umjetnosti i promovirati istraživačka i umjetnička postignuća nastavnika i studenata sarajevskih akademija i fakulteta, a ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Otvorenje Dana umjetnosti UNSA bit će upriličeno u petak – 26. maja, u prostorijama Rektorata UNSA, s početkom u 10.30 sati. Potom će uslijediti prezentacija projekta “Slikar Behaudin Selimanović”, koji uključuje panel i izložbu profesora i učenika Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo.

Istog dana, od 12.30 u Umjetničkom hangaru Kampusa UNSA, planiran je trening “Zdravi pristupi životu” koji će voditi prof. dr. Lejla Šabić sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja UNSA, a u 13 sati bit će prezentirani radovi studenata Odsjeka kiparstvo i Odsjeka slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti UNSA.

Aktivnosti u Kampusu bit će zaokružene Javnim časom kamerne muzike studenata Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije UNSA, koji će početi u 13.15 sati.

Program prvog festivalskog dana bit će zaokružen projekcijom filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti UNSA, koja će biti upriličena na Otvorenoj sceni Obala u 20 sati.

U ponedjeljak, 29. maja, svi programski sadržaji bit će održani na Muzičkoj akademiji UNSA s početkom u 10 sati. Nakon muzikološke tribine studenata Muzičke akademije, u 12 sati bit će priređeno otvorenje izložbe i naučni skup u povodu 120 godina od rođenja akademika Cvjetka Rihtmana. Potom će biti upriličena promocija knjige “Koncertantna djela u Bosni i Hercegovini: Stil i harmonija” prof. dr. Naide Hukić, s početkom u 16 sati.

Ovogodišnje izdanje Dana umjetnosti UNSA bit će zaokruženo dvodnevnom međunarodnom studentskom tribinom “Podijelimo znanje” koja će biti održana 1. i 2. juna, u organizaciji Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju i uz podršku Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije UNSA.

“Treće po redu Dane umjetnosti UNSA organiziramo inspirani riječima nedavno preminulog Edgara Henrya Scheina, svjetskog stručnjaka za organizacijsku kulturu i liderstvo ″Umjetnost i umjetnici potiču nas da više vidimo, više čujemo i više osjetimo od onog što se događa u nama i oko nas”, saopćio je organizator.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.