RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Народно позориште РС учествује вечерас са представом “Госпођица” на Фестивалу у Нишу

Народно позориште Републике Српске учествоваће вечерас са представом “Госпођица” у такмичарском дијелу програма Фестивала “Театар на раскршћу”, који се одржава у Нишу.

Представа “Госпођица” рађена је по тексту Иве Андрића, а режирала је и адаптирала Ђурђа Тешић.

“Госпођица” је овјенчана наградама за најбољу представу на фестивалима у Градишци и у Јајцу, а првакињи Народног позоришта РС Слађани Зрнић за улогу Рајке Радаковић на обје смотре припале су награде за најбоље глумачко остварење.

Фестивал “Театар на раскршћу” отворен је 4. септембра.

У такмичарском дијелу програма су представа Народног позоришта у Београду “Магбет” по тексту Вилијама Шекспира у режији Јагош Марковић, комад “Шкртац” у извођењу Сатиричког казалишта “Керемпух” из Загреба, представа Народног позоришта из Ниша “Ноћна фрајла” у режији Бранислава Мићуновића, комад “Покојник” Црногорског народног позоришта и Центра за културу из Тивта у режији Егона Савина по тексту Бранислава Нушића и представа “Лепа Вида” у режији Марјана Нећака, а ријеч је о копродукцији Гледалишча Копер – Театро Каподистрија и Словенског сталног гледалишча из Трста.

На затварању Фестивала у недјељу, 10. септембра, публика ће имати прилику да премијерно погледа представу “Декамерон” по тексту Ђованија Бокача у режији Дејана Пројковског, која ће бити одиграна у част награђених.

Ријеч је о копродукцији Градског позоришта из Подгорице, Културног центра из Бара – Фестивал Барски љетопис и Народног позоришта из Ниша.

Посљедње вечери биће уручене награде за најбољу представу, режију, четири глумачке награде, за костимографско и сценографско остварење, за оригиналну сценску музику, за сценски покрет, као и специјална награда Фестивала.

Осим ових, биће уручене и награде округлог стола критике и награда жирија новинара.

Осим шест такмичарских и представе у част награђених, биће организован и богат пратећи програм, попут разговора о представама, трибине и промоције књига.

Од ове године, Фестивал има статус манифестације у области културе од значаја за град Ниш.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.