RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Protest poljoprivrednika u FBiH: Blokiraće cestu i ostati do ispunjenja zahtjeva

Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih dijelova Federacije BiH, danas će formirati kolonu od stotinjak traktora kojim će blokirati dionicu puta Orašje – Tuzla, te će na taj način izraziti nezadovoljstvo trenutnim statusom u ovom sektoru.

Učesnici protesta će se okupiti u 10 sati na stadionu HNK Orašje, a nakon sastanka će u 12:00 h, uz policijsku pratnju, traktorima krenuti u blokadu ceste. Na sporednoj cesti će biti omogućen prolaz hitnim slučajevima.

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Orašje, Perica Marošević, rekao je da je ovaj čin samo prvi potez upozorenja.

“Izlazak na cestu je naš prvi potez upozorenja, a u slučaju ignoriranja isti ćemo pooštriti i proširiti. Želimo se izboriti za naš boljitak, pa čak i opstanak pojedinih poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Marošević.

Marošević ističe kako bi volio da uopšte ne dođe do blokade, ali da su spremni i na višednevne proteste.

“Možemo biti tri sata, ali i tri dana, pa i više. Sve dok se naši zahtjevi ne ispune”, kaže on.

Neki od zahtjeva poljoprivrednika su splata obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022./2023., isplata naknada za eutanazirane svinje, isplata dospjelih poticaja, kao i hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.

Popis zahtjeva je spreman za slanje na adresu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!