RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Naučni skup u cilju istraživanja nematerijalne baštine Brčkog i okoline

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko distrikt BiH objavila je poziv za učešće kulturnih i prosvjetnih radnika na stručno-naučnom skupu “Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline” koji će biti održan u proljeće 2021. godine.

Projekt podrazumijeva istraživanje oblasti tradicijske kulture brčanskog kraja, prezentaciju rezultata na stručno-naučnom skupu, te štampanje zbornika radova koji će biti završni rezultat istraživanja. Organizatori te aktivnosti su BZK “Preporod” Brčko distrikt BiH i BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini prof.dr. Sanjin Kodrić kaže da “Preporod” kao jedan od temeljnih zadataka ima i naučno-istraživački rad u oblasti kulture Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

– U tom smislu smatram izuzetno važnim istraživački pristup nematerijalnoj kulturnoj baštini Brčkog i okolice, tim prije što je taj dio našeg kulturnog naslijeđa još uvijek najvećim dijelom neistražen i nepoznat. Nadamo se da će ovaj naučni skup biti poticaj s jedne strane istraživanju i razumijevanju brčanske nematerijalne kulturne baštine, ali isto tako poticaj sličnim projektima u drugim našim sredinama – istaknuo je Kodrić za Fenu.

Inicijator projekta dr. Enes Kujundžić navodi da su istraživanja aspekata nematerijalne kulturne baštine, odnosno tradicijske kulture u glavnini njenih pojavnih oblika u Bosni i Hercegovini, još uvijek u znatnom zaostajanju.

– Ova tema je u novije vrijeme dobila na aktuelnosti, pogotovo nakon što je Generalna skupština UNESCO-a 2006. godine usvojila Konvenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa, a koju je i Bosna i Hercegovina potpisala 2009. godine. Nematerijalno kulturno naslijeđe se manifestira u domenu usmene tradicije, izvođačke umjetnosti, društvenih običaja, tradicionalnog zanatstva… Do sada su iz Bosne i Hercegovine na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva upisani Zmijanjski vez (2014.), Tradicionalni zanat Konjičko drvorezbarstvo (2017.) te Branje trave Ive na Ozrenu (2018.), dok je običaj Natjecanja u košenju trave na Kupresu kandidiran za upis na ovu listu – izjavio je Kujundžić.

Koordinator projekta “Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline” Adnan Kalesić kao cilj projekta navodi podizanje svijesti o značaju tradicionalnih kulturnih vrijednosti brčanskog kraja te naglašava da je oblast nematerijalne baštine tog područja uglavnom neistražena.

– Namjera nam je istraživanjem obuhvatiti podmajevički kraj, područje od Koraja i Čelića prema Bosanskoj Bijeloj, te područje Bosanske Posavine od Brezova Polja do Orašja. Teme istraživanja podrazumijevaju narodni život i običaje brčanskoga kraja, te oblasti kao što su narodna književnost, tradicionalna muzika, narodna privreda, gastronomija,  narodna meteorologija, svadbeni običaji, običaji vezani za rođenje i smrt, vjerski običaji, narodni govor, rodoslovi i naselja – izjavio je Kalesić.

Podvukao je da će istraživanje obuhvatiti i pitanja kao što su tradicijska kultura Bošnjaka u društvenom ambijentu BiH, suodnos usmene i pisane tradicije, te perspektive istraživanja tradicijske kulture i UNESCO-ove normativne instrumente koji se odnose na ovu oblast tradicijskog znanja i iskustva.

O projektu se više može saznati na web stranici BZK “Preporod” Brčko www.preporod-brcko.ba, a zainteresirani učešće mogu prijaviti do 15. januara 2021. godine. Dvodnevni skup na kojem će biti prezentirani radovi učesnika bit će održan u Brčkom i Gornjem Rahiću, nakon čega će biti štampan i zbornik radova s rezultatima istraživanja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanski “Preporod” organizuje dvodnevni stručno-naučni skup

Mirsad Arnautović

Brčko: “Preporodova” biblioteka radi svaki dan i nudi preko 4.300 naslova

Suvad Alagić

Brčko: Obilježavanje Dana maternjeg jezika uz sjećanje na Bekima Sejranovića u subotu u Domu Islahijeta

Radio Brčko