RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: “Preporodova” biblioteka radi svaki dan i nudi preko 4.300 naslova

U sastavu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ BiH, Općinsko društvo Brčko koje je smješteno u zgradi Islahijeta, funkcionira i javna bibliteka koja nudi preko 4.300 naslova različitih književnih žanrova. Početkom godine pokrenut je veliki projekt fizičkog preuređenja i arhiviranja književne građe biblioteke.

Predsjednik “Preporoda” Brčko, profesor Edin Jašarević za “Radio Brčko” je naglasio da je početkom godine pokrenut veliki projekt fizičkog preuređenja i arhiviranja književne građe biblioteke koja se svakim danom, zahvaljujući kupovini i donatorima, uvećava.

Edin Jašarević

On  je pojasnio da je izvršen novi popis knjiga, formirana zavičajna zbirka, poseban odjel „Stare i vrijedne knjige“ koji broji oko 150 naslova, od kojih su neki stari preko 150 godina, a formirana je i baza podataka koja će biti dostupna na sajtu “Preporoda”. Za naredni period plan je bilioteka u PDF formatu.

Jašarević je kazao da članstvo u “Preporodovoj” biblioteci zavisi od materijalne mogućnosti ili želje čitatelja, a može biti i besplatno, s tim da se knjige moraju ili trebaju vraćati u određenom terminu.

„Svaka, pa i ova biblioteka je mjesto čuvanja znanja, pisana riječ je veoma bitna, a zanimljivo je da se usprkos razvitku interneta i drugih modernih tehnologija, nije umanjio broj štampanih knjiga, izdavačka djelatnost funkcionira, a ljudi i dalje kupuju ili iznajmljuju knjige“, zaključio je na kraju Jašarević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U Domu kulture večeras u 18 sati godišnji koncert “Preporoda”

Radio Brčko

U Brčkom započelo obilježavanje “Dana Povelje Kulina bana”

Mirsad Arnautović

Брчко: Актив жена СНСД-а и Млади социјалдемократи донирали 115 књига библиотеци „Просвјетe“

Дејана Крстић