RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Низом манифестација у Ражљеву се обиљежава Прокоповдан

Светом Архијерејском литургијом коју је у Цркви Светог Димитрија у Ражљеву служио Епископ Зворничко – тузлански господин Фотије и ломљењем славског колача данас је у овом мјесту настављено обиљежавање црквене славе Прокоповдана. Након обреда у Цркви,  служен је парастос и положени вијенци код споменика погинулим српским борцима у центру Ражљева.

У оквиру прославе Светог Прокопија синоћ је одржана 12. Међународна смотра фолклора под називом “Село моје мило” у организацији Српског културно умјетничког друштва “Ражљево” и традиционална котлићијада.

Славко Бијелић, предсједник Друштва каже да је ове године на смотри учествовало осам културно умјетничких друштава што је мање него претходне године јер је овогодишња смотра организована само уз помоћ мјештана и донатора.

„Морам да им се захвалим, јер су нам помогли да се не угаси ова наша српска традиција, јер од Владе дистрикта нисмо добили ни једну марку. Умјесто да сваке године имамо што јачу Међународну смотру фолклора ми смо приморани да смањујемо број учесника, од прошлогодишњих 13, ове године успјели смо да угостимо само осам друштава.

“Ја не видим разлог зашто да се гаси нешто што траје и што има резултат рада, а што се види и по присуству и реакцији великог броја грађана свих узраста који су данас овдје, не само са подручја Брчког него и околних општина“, рекао је Бијелић

На смотри су се својим играма и пјесмом представила културно умјетничка друштава из Србије, Хрватске и БиХ.

Обиљежавање Прокоповог дана започело је синоћ традиционалном котлићијадом која је била такмичарског карактера.

„За котлићијаду под називом  „Ражљевачки чобанац“ пријавила се 31 екипа. Посебна комисија је за најбољи котлић овогодишње котлићијаде прогласила екипу  „БЕТ ОЛЕ“  којој је припала и вриједна награда – котлић, док су остале екипе добиле захвалнице“, каже Горан Симикић, предсједник Мјесне заједнице Ражљево.

Побједничка екипа

Народно весеље у Ражљеву сваке године окупи велики број грађана из Брчког и шире околине.

„Позивамо све да дођу, да нас посјете и уживају у дружењу и доброј атмосфери“, истакао је Горан Симикић.

У  оквиру обиљежавања Прокоповог дана у току је и меморијални турнир у малом фудбалу „Бошко Перић Пеша“ на комее учествује 14 екипа. За  данас је планирано полуфинале и финале, када ће бити познати и побједници овог спортског такмичења.

Свечаности поводом обиљежавања Прокоповог дана у Ражљеву завршавају се вечерас традиционалним Вашаром у центру села.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.