RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Nušićeva “Protekcija” u režiji Kokana Mladenovića 1. aprila na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Foto: BHRT (Velija Hasanbegović)

Predstava “Protekcija”, rađena po tekstu Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, bit će izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak, 1. aprila.

Publika će, također, imati priliku slušati songove kompozitorice Irene Popović Dragović u izvedbi dramskog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo koji će pratiti tročlani bend u sastavu: Ana Petrović, Lucija Mesarek i Dario Kos.

“Polazeći od činjenice da je ‘Protekcija’ komad napisan u zatvoru, stavili smo ga u zatvor. Naš glavni junak, Svetislav Kukić, ovdje je nešto kao dramski eksponent Nušića samog. U ovoj verziji ‘Protekcija’ je komad koji Svetislav Kukić piše u zatvoru… Ali, zatvor nije samo jedna zgrada sa rešetkama… Zatvor je i sve ono napolju, odnosno ukupna društvena stvarnost koju kreiraju vladajuće elite vođene ličnim interesima i voljom za moć. Duboko vjerujem da bi Branislav Nušić, da je mogao da piše zajedno s nama, u potpunosti odobrio ovaj dramaturški postupak, jer neke vrste izmjena čine da se sačuva sama suština jednog dramskog djela. A, ona nije u tekstu izgovorenom sa scene, već u ideji koja se komunicira s publikom”, kazala je Milena Bogavac.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić Bektešević, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Adaptaciju teksta i pisanje songova potpisuje Milena Bogavac. Scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimografkinja Lejla Hodžić, kompozitorica Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, a saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.