RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Obilježena 110. godišnjica ‘Merhameta’, nagrada Josipu Pejakoviću

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” obilježilo je večeras prigodnim programom u sarajevskoj Vijećnici 110. godišnjicu od osnivanja. “Merhametova” godišnja nagrada iz Fondacije “Muradif Ćato” pripala je glumcu Josipu Pejakoviću.

Predsjednik MDD ‘Merhamet’ Kenan Vrbanjac naglasio je da ta humanitarna organizacija, u svojim narodnim kuhinjama, hrani oko osam hiljada ljudi širom Bosne i Hercegovine. Pomažu i one koji su teritorijalno udaljeni od ‘Merhametovih’ narodnih kuhinja.

“Naravno veliki značaj imaju, ne samo ‘Merhamet’, i ostale karitativne organizacije i sve organizacije koje se bave tim radom”, kazao je novinarima prije svečanosti.

Za ovogodišnjeg dobitnika nagrade iz Fondacije ‘Muradif Ćato’ kaže da je dokazani patriota i humanitarac. Sjetimo li se njegovih emisija ‘U ime naroda’ vidjet ćemo, kako je istaknuo, koliko je Pejaković volio pomagati ljudima u stanju potrebe.

I za Josipa Pejakovića to je važna nagrada, posebno što je do toga došlo na 110. godišnjicu ‘Merhameta’. Prema njegovom mišljenju, u ovdašnjem bh. društvu empatija nije dovoljno prepoznata.

“Ja ipak stvari gledam drugačije, pogotovo u ovoj migrantskoj krizi. Savjetujem svim ljudima, ne prođi pored čovjeka koji ima ispruženu ruku, dajte mu koliko možete. Ko zna kad će se to čovjeku vratiti, meni se to bezbroj puta dosad vratilo. Možda to njemu znači život, a tebi ne znači ništa”, kazao je novinarima Pejaković.

U okviru večerašnje svečanosti u Vijećnici prikazan je i dokumentarni film o radu ‘Merhameta’, od 1913. godine pa dosad. Tom događaju prisustvovali su zvaničnici i predstavnici iz raznih oblasti života.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.