RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Odabrane predstave bh. pozorišta za 62. MESS

”Ljubičasto”, autorski projekt rediteljice Selme Spahić nastao u produkciji Kamernog teatra 55, grčka tragedija “Car Edip” režisera Diega de Brea urađena  u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Scene MESS, te predstava “Jugoslavija moja dežela” nastala prema romanu Gorana Vojnovića, čiju režiju potpisuje Marko Misirača , a koprodukciju Gledališče Koper, Pozorište Prijedor i Fondacija „Friedrich Ebert Stiftung“, predstave su koje su izabrane od dvanest koje su prijavljene za ovogodišnju selekciju Internacionalnog teatarskog festivala MESS, saopćeno je iz direkcije Festivala

-Sve prijavljene predstave imaju određeni estetski ili etički značaj, bilo da je riječ o tumačenju klasika ili savremenih tekstova. Žanrovski međusobno različite, u komično ili tragično intoniranoj radnji, one se razračunavaju sa gorućim društveno-političkim i lično-porodičnim pitanjima- naglasila je teatrologinja i pozorišna kritičarka Ana Tasić.

Predstava Ljubičasto bh. rediteljice Selme Spahić je kombinacija tragedije i komedije, koja u centar pažnje stavlja porodicu koja se okuplja povodom rođendana stare majke koju tumači Tatjana Šojić. Pored Šojić, u predstavi igraju i Maja Izetbegović, Boris Ler, Sabit Sejdinović i Anja Kraljević.

“Car Edip” u postavci slovenskog reditelja Diega de Brea prikazuje borbu grada za čišćenje od nagomilanog zla, kroz razotkrivanje i suzbijanje političke oholosti i sljepila. Ulogu Edipa tumači Dino Bajrović, a pored njega, glumački ansambl predstave čine Mediha Musliović, Damir Čobo, Izudin Bajrović, Damir Mašić i Emir Fejzić.

Predstava “Jugoslavija moja dežela” je regionalna koprodukcija. Priča prati put protagoniste Vladana Borojevića kojeg tumači glumac Blaž Popovski, te njegovu konkretnu i simboličku potragu za ocem, oficirom bivše JNA i ratnim zločincem u bjekstvu. Taj put postaje polazište bolnog suočavanja sa sobom, sa ličnim traumama i strahovima, ali i redefinisanja ličnog i nacionalnog identiteta, saopćeno je.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.