RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Održan Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen književniku Petru Šegedinu

Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika u suorganizaciji s Ograncima Matice hrvatske u Metkoviću i Čitluku, te općinom Orebić organizirali su 18. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen književniku Petru Šegedinu.

Književno znanstveni skup održan je prvog dana listopada u Gradskom kulturnom središtu Metković, a sudjelovali su istaknuti članovi DHK: profesor emeritus Šimun Musa, akademik, Mostar; Mile Pešorda, akademik, Zagreb; prof. dr. sc. Antun Lučić, književnik, Mostar; prof. dr. sc. Marina Kljajo Radić, književnica Mostar; Pero Pavlović, književnik Neum; Ružica Martinović Vlahović, književnica, Slavonski Brod; Hrvoje Barbir Barba, književnik, Ploče; Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku; Zorana Vekić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću; Anita Martinac, predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK.

Značaj i doprinos Petra Šegedina u hrvatskoj književnosti je nemjerljiv, a to su potvrdila i znanstvena djela o kojim se govorilo na skupu. Svi pristigli radovi sudionika ali i drugih članova koji ovaj put nisu mogli nazočiti bit će objavljeni u zborniku nakon ovoga skupa,  istaknula je predsjednica Južnohrvatskog ogranka DHK, književnica Anita Martinac.

U ime Južnohrvatskog ogranka uručila je Zahvalnice ograncima Matice Hrvate u Metkovići i Čitluku, te Priznanja i darove Podruma Stojić sudionicima.

Grad Orebić također je bio suorganizator susreta te su narednog dana književnici ugošćeni u Pomorskom muzeju gdje ih je dočekala ravnateljica Vesna Suhor, te Narodnoj knjižnici Orebić gdje je sa školskom djecom pripremila prigodan program ravnateljica knjižnice Nataša Tolj.

Književnici su posjetili i grob Petra Šegedina na Kapetanskom groblju, pored Franjevačkog samostana Uznesenja Marijina (Gospe od Anđela), a također posjetili su i grob književnika Frane Vlatkovića, koji je prije par mjeseci sahranjen na istom tom groblju, a bio je istaknuti član ogranka. Položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, a pjesnici su se uz molitvu prisjetili njihovog životnog puta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.