RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijestiKultura

Održana Internacionalna smotra folklora

U okviru kulturne manifestacije “Frančeskovi dani 2015”  u Napretkovom domu održana je smotra folklora na kojoj je nastupilo sedam Kulturno umjetničkih društava; KUD “Bijela” iz Bijele, BKUD “Behar” Maoča, zatim, KUD”Slavonija” Soljani Republika Hrvatska, Srpsko kulturno umjetničko društvo “Krepšić” iz Krepšića , KUD “Graničar” Gunja RH , KUD “Brčansko kolo”Brčko i HKUD “Župa Zovik “iz Zovika.

Predsjednik HKD “Napredak” podružnica Brčko Anto Basić je kazao da je ovo sedma međunarodna smotra folklora koja se održava u okviru Frančeskovih dana, gdje nastupaju KUD-ovi svih nacionalnosti s prostora Brčko distrikta ali i susjedne nam Republike Hrvatske.

Basić je još istakao da je cilj ovakve manifestacije, kroz pjesmu, igru i nošnju, očuvati običaje, te ih prenijeti na mlađe naraštaje kako bi se tradicija nastavila.

„Folklorni ansambl „Brčansko kolo“ već četvrtu godinu nastupa na ovoj manifestaciji. Vrlo rado se odazivamo na ovaj poziv svake godine jer smo izuzetno dobri prijatelji i imamo jako dobru saradnju. Večeras ćemo nastupiti sa “Orjentalnim igrama” koje će izvesti treći ansambl“, kazao je Hakik Nezirović Kiko, predsjednik ovog ansambla.

KUD “Slavonija” Soljani Republika Hrvatska nastupili su saspletovima kola i pjesama iz Slavonije.

„Hvala domaćinima što su nas pozvali na ovu manifestaciju, a i mi ćemo pozvati njih da dođu u našu Slavoniju da nam uzvrate ovaj posjet“, istakao je Josip Vukoja iz ovog kulturo-umjetničkog društva.

KUD-a „Graničar“ iz Gunje predstavilo se sa spletom kola i pjesama iz ovog kraja.

„Prvi put smo na“Frančeskovim danima“ i jako nam je drago što svojim sudjelovanjem možemu uveličati ovu međunarodnu folklornu manifestaciju“ kazala je Martina Abramović iz „Graničara“.

Nakon smotre, koja je sve prisutne oduševila,svim učesnicima su uručene zahvalnice.

Prema riječima Ante Basića, u okviru Frančeskovih dana, sutra će biti održano književno veče na kojem će biti promovisana knjiga Žarka Milenića, krajem sedmice nastupiti će trio iz Zagreba sa dalmatinskom glazbom, dok će se menifestacija završiti izložbom na kojoj će nastupiti i tamburaši.

napredak smotra folklora 1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.