RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Održano predavanje na temu”Uticaj savremenih informacionih tehnologija na mentalno zdravlje mladih“

SPKD „Prosvjeta „ Brčko sinoć je u prostorijama Društva za svoje mlade članove organizirala predavanje na temu „Uticaj savremenih informacionih tehnologija na mentalno zdravlje mladih“.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Brčko prof. Stevan Stević je kazao da pokušavaju osim redovitih aktivnosti, raditi i na prosvjetiteljskom radu, prije svega među djecom i mladim.On je kazao da smo svjedoci da internet, mobilni telefoni, računala svih vrsta , tableti i ostalo , preokupirali našu djecu i omladinu, da oni bukvalno ne znaju da se ponašaju i da žive bez tih sredstava.Svi znamo koliko je to štetno, kaže Stević i dodaje da su željeli da jedna meritorna osoba kroz predavanje upozori mlade na to da koliko su ta sredstva potrebna i poželjna, i da se bez nji ne može, isto tako i štetna i da ih upozori na loše strane tehnologija i koliko štetni mogui biti.

Predavač Primarijus dr. Zlata Paprić koja je kazala je ovo jedna interaktivna radionica na kojoj je s mladima razmjenila utjecaj suvremenih informacijskih tehnologija.Ona je dodala da živimo u informacijskom društvu i da bez informacijskih tehnologija ne možemo , ali da brzi napredak donosi i određene zamke .Stoga se mora voditi računa , posebice kod djece i adolescenata , na jednoj kritičnoj upotrebi , jer su nizom istraživanja utvrđene promjene po mentalno zdravlje do te mjere, da DSM5 , američka klasifikacija psihijatrijskih oboljenja uvodi jednu novu dijagnozu Kibernetski poremećaj –zavisnost od informacijskih tehnologija.

Dr.Paprić je kazala da prekomjerno provođenje vremena kraj televizora, laptopa, računara, odnosno igrica dovodi do određenih promjena u brzini mentalnog razvoja.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.