RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

OKUP Bugojno uspješno implementirala tri trodnevne radionice u okviru projekta “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost”

Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno uspješno je implementirala tri trodnevne radionice u okviru projekta “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost” i tako zaokružila prvi dio svog razigranog teatarskog puta. Prva radionica održana je u Brčkom od 12. do 14. maja, dok su se druge dvije radionice održale u Bugojnu od 2. do 4. juna i u Goraždu od 9. do 11. juna. Projekat “Teatar i ja: izgradnja životnih vještina kroz umjetnost” provodi Omladinska kulturno-umjetnička platforma Bugojno u okviru projekta “Aktivizam, angažman i odgovorna rješenja” (MAKERS) kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Porticus fondacije.

Cilj održanih radionica je bio pružiti mladim ljudima priliku da razvijaju sebe i svoje vještine kroz teatar i sve što on može pružiti. Radionice su osmišljene kao jedna kreativna laboratorija u kojoj učesnici istražuju vlastito tijelo kao glumački aparat, koristeći glas i scenski pokret, te sopstvenu kreativnost i emocionalni izričaj. Pored toga, na radionicama se kao inspiracija i dramski predložak koristio tekst “Buđenje proljeća” Franka Wedekinda, a učesnici su ga svojim promišljanjem donijeli u savremeni kontekst.

Iako je primarni fokus na praktičnom radu i teatarskoj igri, kroz nju su učesnici imali priliku i učiti o eskperimentalnim teatarskim formama i lutkarstvu. Na cijelom tom putu vodili su ih mladi edukatori Senad Milanović (glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske), Abas Hamzi (student režije) i Benjamin Konjicija (apsolovent dramaturgije).

Posebna atrakcija bio je lutak Vudu, koji je bio partner mladima tijekom cijelog procesa. Vudu, kreiran od strane edukatora Benjamina Konjicije i njegovih saradnika, privukao je pažnju svih zbog svoje veličine i jedinstvenosti.

Svi učesnici su pokazali veliku angažiranost i talent, bez obzira na to je li ovo bio njihov prvi put na pozornici ili su već imali iskustva u teatarskom svijetu. Svoju snagu, kreativnost i hrabrost na sceni mladi su pretočili u tri teatarske etide koje će se spojiti u jednu cjelinu i biti prezentovane na najstarijem teatarskom festivalu BiH, 51. Teatarskom festivalu BiH FEDRA koji će se održati u julu u Bugojnu. Prezentacija će biti održana 17.07.2023. (ponedjeljak) u 12:30h u Pozorišnoj dvorani.

Teatar se zaista pokazao kao itekako koristan i plodonosan alat, a svima koji su učestvovali otvorio je nove perspektive i motivirao ih da budu proljeće koje nikada neće izblijediti! #proLjetnobudjenje

Omladinska kulturno-umjetnička platforma (OKUP) Bugojno je umjetnička platforma za mlade koja se fokusira na promoviranje kulture i umjetnosti, kao i na edukaciju mladih. Smatramo da je umjetnost ključna za razvoj mladih i njihov rast, stoga smo se posvetili stvaranju okruženja u kojem će mladi moći istraživati, razvijati svoje talente i stvarati. Kao omladinska organizacija, OKUP je posvećen stvaranju prilika za mlade ljude, ne samo da steknu nova znanja i vještine, već i da ih primijene u praksi. Naša misija je stvoriti okruženje u kojem mladi mogu iskazati svoju kreativnost i razvijati svoje ideje, kako bi postali aktivni članovi društva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.