RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Otvorena izložba fotografije „Stare časršije u Bosni i Hercegovini“ Ataha Mahića u Islahijetu Brčko

Izložba dokumentarne fotografije „Stare časršije u Bosni i Hercegovini“ Ataha Mahića, svečano je otvorena sinoć u Islahijetu Brčko, u organizaciji BZK Preporod Brčko i Medžlisa IZ Brčko. O izložbi su govorili: mr. Muhamed Mujkić, mr. Omer Zulić i prof. dr. Izet Šabotić (Tuzla), te autor izložbe, fotograf Atah Mahić.
Mujkić je je kazao da Mahićeva impozantna arhiva od stotinu i dvadeset hiljada fotografija govori mnogo o ažurnosti, posvećenosti i ljubavi ovog cijenjenog brčanskog fotografa, prema samom gradu kao i fotografiji, te da zaslužuje da bude izložena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu
Ovo je peta izložba Mahića čija je tema „Stare čaršije u BiH“. Na izložbi je izloženo stotinu devedest i osam fotografija iz sedamdeset gradova BiH, jer kako je kazao Mahić: “Volim i poštujem kulturnu baštinu sva tri naroda BiH.”

Čaršije su bile, nekada, žile kucavice jednog mjesta u kojima su se nalazile: trgovine, aščinice itd., rekao je Mahić.
Prema njegovim riječima Brčko je imalo četiri čaršije. Glavna čaršija je zauzimala prostor današnjeg centra grada, Donja čaršija zauzimala je prostor Konačkog brda, zatim Kolobarska čaršija oko Bijele džamije i negdje na prostoru današnje Privredne banke Sarajevo bila je takozvana Mala čaršija ali su je Brčaci zvali Alijagina čaršija jer je tu Alijaga Kučukalić tu imao nekoliko svojih trgovina, precizirao je još umjetnik fotografije Atah Mahić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.