RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Otvorena izložba slika Dragana Providžala

Foto: Kulturni centar Trebinje

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je prva samostalna, retrospektivna izložba slika umjetnika Dragana Providžala u otadžbini na kojoj su predstavljeni njegovi radovi nastali posljednjih četrdesetak godina, koje je proveo većinom u Švajcarskoj.

Izložbu je sinoć otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da je Providžalo stameni Hercegovac velikog srca, humanista, diskretan i skroman, karakteran vjerujući čovjek, udomitelj napuštenih životinja, darodavac i dobrotvor.

“Hercegovina je bremenita, kamenita zemlja i nije lako ovdje dobar biti. Dragan zna kako se to radi. Sve što je radio ovaj kreativni čovjek bilo je temeljito i istrajno. I tako više od 50 godina uz zvuke bluza, svijet rijetkih biljaka, probajući sve tehnike slikarstva stvarao je neumorno”, istakao je Ćurić.

Providžalo je rekao da su njegova umjetnička djela rađena raznim tehnikama, materijalima i na različitim podlogama, u fazama.

“Na početku od kaligrafije i lijepog pisanja, onda je tanka i debela linija pretočena u crteže, a kasnije u apstraktno slikarstvo. Dobar crtež garantuje dobru sliku i to je uvijek bio moj pristup slikarstvu”, rekao je Providžalo.

On je pojasnio da su djela rađena u različitim tehnikama – akvarel, akril, kombinacija olovke i bojica, pomalo pastel, a svemu je, ipak, baza rukopis, te najavio da planira i narednu izložbu koja će biti posvećena gravurama.

Providžalo je Trebinjac, rođen u Sarajevu koji je radni i umjetnički vijek proveo u Švajcarskoj, gdje je učestvovao na više kolektivnih izložbi i bio dugogodišnji član Udruženja likovnih umjetnika “Uroš Predić”.

Njegovu izložbu u Trebinju, koja se može pogledati do 18. jula, organizovali su trebinjski Kulturni centar i grad Trebinje u okviru manifestacije “Trebinjsko kulturno ljeto”.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.