RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Početak XIV Međunarodne likovne simpozijum radionice SAVA 2014 i izložba Drage Handanovića u Brčkom

Sinoć je u Umjetničkoj galeriji Brčko Distrikta otvorena XIV Međunarodna likovna simpozij radionice Sava 2014. na kojoj će učešće uzeti 6 slikara iz BiH, Srbije i Hrvatske i tri slikara iz Brčko Distrikta. Marina Trogrlić, urednica SAVA 2014 i kustosica Umjentičke galerije je kazala da svi slikari imaju akademsko zvanje, da su se već iskazali u svom slikarskom umijeću, a likovna simpozijum- radionoca u Brčkom traje narednih 6 dana. Sudinoci XIV Međunarodne likovne simpozijum radionice su: Tatjana Ratković (Banjaluka), Meho Čaušević (Bihać), Barbara Ivković (Zadar), Dijana Kožović (Beograd), Alen Džindo (Visoko), Dragana Grujičić (Beograd), Sonja Petrović (Šabac) i slikari iz Brčkog Sonja Đurović Vujić, Muamer Kukuljević i Nenad Nestorović.
Paralelno sa početkom rada SAVA 2014 otvarena je i samostalne izložba umjetničke keramike Drage Handanovića, dobitnika “Zlatne palete 2013”, koja sadži šest ciklusa.
Drago Handanović je već izgrađeno vajarsko- kiparsko umjetničko ime, iza njeg je 55 godina stvaranja, a ostavio je snažan dojam na prošlogodišnjoj SAVA 2013, naznačila je Sonja Petrović, istoričar umjetnosti iz Srbije.
Izložba umjetničke keramike Drage Handanovića će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Brčko Distrikta do 28. septembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.