RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Portreti narodnih heroja BiH sutra na izložbi u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sve je spremno za sutrašnje otvorenje izložbe “Was ist Kunst Bosnia and Hercegovine/Heroji 1941-1945” portreta narodnih heroja BiH, iza kojih autorski stoje najznačajniji bosanskohercegovački umjetnici iz perioda socijalističkog realizma od 1948. do 1953. godine.

Izložba je sačinjena od djela iz fundusa Historijskog muzeja BiH, a u reprezentativnom izdanju bit će izloženo 90 portreta narodnih heroja BiH, rađeni tehnikom ulja na platnu. Većinu su ih naslikali bh. umjetnici u periodu nakon Drugog svjetskog rata.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je danas na konferenciji za medije da je to vrhunski događaj za kulturni život u Sarajevu.

Radna grupa Irwin svojim angažmanom dala je značajan doprinos da Muzej osvijesti vlastite resurse i počne ih koristiti kako bi otvarao važna pitanja vrijednosti, valorizacije i interpretacije prošlosti.

– Irwin se u kontaktu sa portretima narodnih heroja odlučio na dodatni korak, vlastitu umjetničku intervenciju. Učinili su da djela dobiju međunarodnu dimenziju i značaj, ono čemu mi težimo u svom djelovanju – da poveže i ojača saradnju dvije kulturne institucije u BiH, Historijski muzej BiH i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske – kazala je Hašimbegović.

Već četiri godine, članovi umjetničke grupe Irwin: Dušan Mandić, Andrej Savski, Miran Mohar, Borut Vogelnik su u zajedničkom poduhvatu izložbe, koja će sutra biti predstavljena u Historijskom muzeju BiH, uspjeli zaintrigirati posjetioce pitanjem “Was ist Kunst? – Šta je umjetnost?”.

Njihov okvir je postao prepoznatljiv znak na izložbama, slovenački modernizam, jugoslovenski konceptualizam.

Izložba je imala svoj put, evropsku turneju koja je počela u Banjoj Luci, Sloveniji, Rimu, da bi se vratila u svoju matičnu kuću, Historijski muzej BiH.

Mohar je kazao da je bilo teško raditi izložbu, odgovornost je velika. Ali, gdje god su slike izložene, ušle su u kontekst savremene umjetnosti.

Za direktoricu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Saritu Vujković izložba sa radovima Irwin ima posebno i slojevito značenje koje nas na ovim prostorima obilježava i povezuje.

– Zadivljena sam da Bosna i Hercegovina ima jedan segment soc-realizma koji je bio u jugoslovenskom kontekstu potpuno nepoznat. Zato mislim da je ova izložba i ovakva prezentacija tim radovima dala i priliku da se o njima govori na drugačiji način, da oni u okviru historije umjetnosti uđu u segment drugačijeg proučavanja – kazala je ona, te izrazila uvjerenje da njihova priča nije završena i tek počinje.

Izložba će biti otvorena do decembra ove godine.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.