RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Позив за учешће на 21. Међународном фестивалу позоришта за дјецу

Izvor: Nezavisne Novine

Дјечије позориште Републике Српске објавило је позив за учешће на 21. Међународном фестивалу позоришта за дјецу, који ће бити одржан од 9. до 15. октобра.

Већ 21. пут, почетком фебруара, Дјечије позориште Републике Српске (ДП РС) је објавило позив за учешће на Међународном фестивалу позоришта за дјецу, који ће ове године бити одржан од 9. до 15. октобра.

Заинтересовани театри, како је саопштено из ДП РС, најкасније до 15. маја 2022. године, конкурисаће за учешће на 21. фестивалу, након чега ће представе бити селектоване и дефинисан репертоар.

“Подсјећамо, Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци се организује од 2002. године, уз подршку Министарства просвјете и културе и града Бањалука и на њему је у претходне двије деценије учествовало више од стотину професионалних театара за дјецу из Европе и свијета”, јављају из ДП РС.

Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци, јављају даље, подстиче развој луткарства и театарске умјетности у Републици Српској и БиХ и сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.

“Циљ фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, и омогућавање увезивања са међународним институцијама/организацијама културе, и у јавном и у приватном сектору. Циљ фестивала је снажно промовисање луткарства, као најзахтјевнијег, најатрактивнијег и најважнијег формата позоришног израза за дјецу, јер фестивал и има за циљ превасходно афирмацију луткарске умјетности”, саопштавају из ДП РС.

Дјечије позориште Републике Српске, подсјећају даље из ове куће, основано је 1955. године, чија су традиција и квалитет у драмској и луткарској продукцији били упориште да на сцени Дјечијег позоришта раде велики редитељи некадашњег југословенског простора, односно редитељи европских држава.

“Двадесет први Међународни фестивал позоришта за дјецу – Бањалука 2022. такмичарског је карактера, представе оцјењује међународни експертски жири и додјељује сљедеће награде: Гран-при – награду за најбољу представу у цјелини, награду за најбољу режију, награду за најбољу сценографију и костим, награду за најбољу музику, пет равноправних глумачких награда, специјалну награду фестивала”, прецизирају из ДП РС.

У овој позоришној кући, на прошлогодишњем, јубиларном 20. Међународном фестивалу позоришта за дјецу учествовало је девет представа из осам држава. Гран-при, награда за најбољу представу у цјелини, тада је додијељена Државном луткарском позоришту Братислава из Словачке за представу “Могли” због, како је прошлогодишњи жири оцијенио, цјеловите усаглашености свих позоришних елемената у изванредан позоришни доживљај.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Више пожара у Бањалуци, на пожаришту примијећене змије

Radio Brčko

Код Бања Луке потрес од 2,7 степени Рихтера

Дражен Ристић

Vanredna situacija u dijelu Banja Luke

Radio Brčko