RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Poznati finalisti za nagradu Nijaz Slipičević 2023.

I ove godine građani Mostara biraju kome će pripasti prestižna nagrada ”Nijaz Slipičević”, koju Fondacija Slipičević tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima i kolektivima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Nakon prve runde glasanja, poznati su finalisti koji su osvojili najviše glasova: Plesni studio B Dance osvojio je 306 glasova, Škola atletike Mostar 276 glasova dok je Luka Vlaho osvojio 209 glasova.

Osvojene glasove finalisti su prenijeli u završnu rundu koja će odlučiti pobjednika, dok će nagrade dobiti i drugo i treće mjesto. Finalna runda glasanja će trajati od 8. do 12. septembra ove godine.

“Glasati možete ostavljanjem komentara ispod Facebook posta sa rednim brojem i/ili imenom jednog kandidata/kandidatkinje ili kolektiva kojeg podržavate”, navode organizatori i napominju kako se broje samo glasovi ostavljeni u komentaru ispod posta na Facebook stranici Fondacije Slipičević.

Plesni studio B Dance – studio kojeg vodi Željka Bošnjak Zovko davno je izišao iz okvira samog plesa. U studiju se velika pažnja posvećuje i radu s djecom i društvenoj zajednici, zato B Dance nerijetko priprema ili sudjeluje u projektima koji u Mostaru promovišu zdravlje i zdravo odrastanje, umjetnost, zajedništvo. Istovremeno, na takmičenjima u BiH i Hrvatskoj osvajaju medalje u skoro svim plesnim žanrovima kojima se bave.

Škola atletike Mostar – “atletika je mnogo više od trčanja” – pod ovim motom već nekoliko godina u Mostaru djeluje škola atletike koja okuplja i dječake i djevojčice kako bi se oni kroz sport i igru razvijali i rasli zdravo. Atletika je do pojave ove škole u Mostaru bila potpuno zapostavljena, a djeca danas odlaze na takmičenja i sudjeluju u prvenstvima, te se mnogi mogu pohvaliti titulom državnih prvaka ili rekordera.

Luka Vlaho – ime mladića koji se lani okitio akademskom titulom redatelja ove godine našlo se rame uz rame s režiserima svjetskog renomea. Vlaho je naime redatelj dokumentarnog filma “de Rivera” koji se našao u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a kojim je od zaborava nastojao otrgnuti nepravedno zapostavljenog slikara, Mostarca Karla Affana de Riveru.

Svečana dodjela nagrada će se održati 20. septembra u mostarskom Centru za kulturu.

Nagrada ”Nijaz Slipičević” oformljena je kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.

Svrha nagrade je poticati mlade ljude – likovne umjetnike, književnike, sportiste, muzičare, naučnike, te sve druge mlade talente koji svojim radom ostvaruju najznačajnija postignuća u našem gradu. Odati priznanje najboljima i potaći njihov daljnji rad i razvoj.

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća.

Fondaciju Slipičević je 2015. godine osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević – humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i  pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost, navodi se u saopćenju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!