RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

ПРАВДУ ЧЕКАЈУ ЧЕТВРТ ВИЈЕКА

У присуству великог броја родбине, сабораца и комшија, те представника власти БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта из реда српског народа, данас је на гробљу у Грбавици одржан помен поводом 23. годишњице страдања 13 српских војника који су након заробљавања на свиреп начин убијени.

BRCKO- Pelka Pudic kraj spomenika

Пелка Пудић чији је 18-годишњи син Радан био међу жртвама злочина који су починили припадници Армије БиХ ни овог 8.марта није могла да сакрије огорчење због тога што нема казне за починиоце његовог и убиства Раданових сабораца.

«Мог јединог сина су убили за нас још непознати људи. Мој супруг није дочекао да сазнамо имена зликоваца,а по свој прилици, то ће остати непозаница за све нас.Узалуд ја причам и тражим да се злочинци пронађу и казне Правде нема» кроз јецаје који нарушавају тишину грбавичког гробља прича Пелка.

Двадесетседмогодишњи Александар Пудић који је имао само четири године када му је страдао отац Мирослав вапи и трага за правдом. Већ 23 године злочинце покушава да нађе најприје брчанско, а сада и Тужилаштво БиХ. Судећи по резултатима, безуспјешно.

«Свих ових година отац ми недостаје. Много би ми лакше било када би одговарали оно који су починили злочин над мојим оцем» рекао нам је Александар.

Сваке године помену који се налази у календару значајних датума које обиљежава Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова у РС присуствује и Петар Ђокић, министар привреде и индустријског развоја у Влади Републике Српске.

Он је подсјетио на овај, како је рекао «најстрашнији злочин који се десио на подручју Брчког у протеклом рату» и позвао правосудне органе да «коначно пронађу кривце и примјерено их казне».

ministar Djokic kod spomenika u Grbavici

«За нас који смо рођени и живимо у Грбавици ово је најтежи, најболнији и најстравичнији дан. На данашњи дан 1993. године на свиреп начин је уморено 13 наших комшија, браће, сабораца недужних људи,који су бранили право на слободу и страдали само  што су жељели да остану код својих кућа» нагласио је Ђокић.

Подпредсједник Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић указао је на чињеницу да за масакр над заробљеним припадницима ВРС још нико није одговарао.

«То нас подсјећа да Срби у овом тренутку ниси равноправни пред правосудним институцијама,не само у БиХ већ и пред овим које су међународне институције стварале.Поново ћемо тражити одговор на питање зашто злочини над Србима имају другачији статус него злочини над друга два народа» рекао је Босић.

Код централног спомен обиљежја у Грбавици делегација Владе РС у којој су били министри Миленко Савановић,Петар Ђокић и Предраг Глухаковић положила је вијенце.

pomen kod spomenika u Grbavici

Вијенце су положили и представници институција Брчко дистрикта и српских удружења произашлих из Отаџбинског рата, те српских политичких партија Парастос за 65 погинулих Срба из Грбавице и сусједних мјесних заједница служили су свештеници српске православне цркве, а одржан је и пригодан културно-забавни програм.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.