RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Predstava „Odbrana Sokratova“ Šerifa Aljića uspješno izvedena u Domu kulture Brčko

 

U sklopu kulturno-zabavne manifestacije „ U susret proljeću 2015“, čiji je izvršni organizator Vladin Pododjel za sport, kulturu i turizam, u utorak navečer 9. juna, je u punoj sali brčanskog Doma kulture izvedena pozorišna predstava „Odbrana Sokratova“, u kojoj je igrao Šerif Aljić, autor ove scenske izvedbe koja je premijeru imala prije dvije godine na Danima Matice Hrvatske u sklopu „Mostarskog proljeća“. Nakon uspješnog prijema kod brčanske teatarske publike angažiranog komada koji snažno koincidira sa našom sadašnjicom, mada se radnja dešava 400 godina prije Krista, u izjavi za Radio Brčko autora ovog teatarskog projekta Šerif Aljić je rekao:

 

„Čovjek je osuđen zato što je oklevetan. Bukvalno, izmišljena je nekakva priča da ne vjeruje u bogove. Isina, on spominje drugoga boga, drugačije nešto, drugačije vjeruje, ali u suštini on je dokazao da je ta optužnica protivrječna. Ustvari, da je on osuđen na smrt, jasno ta smrtna presuda je izvršena kasnije pijenjem otrova. Tako da predstava je odlično primljena, obzirom da je to nešto teži glumački zadatak jer čovjek je sam na sceni, oči u oči sa publikom.“

 

Prema programu manifestacije, večeras u 20.00 sati je pozorišna predstava „Coza Nostra“ gdje igraju Minka Muftić i Elma Ahmetović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.