RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Predstavljena knjiga akademika Husrefa Tahirovića o Isaku Samokovliji kao ljekaru

 U Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine večeras je predstavljena knjiga akademika Husrefa Tahirovića „Dr. Isak Samokovlija – Život u bijelom mantilu“.

Namjera autora je bila da rasvijetli djelovanje priznatog bosanskohercegovačkog književnika u manje istraženom dijelu njegovog životnog puta i opredjeljenja, u ulozi ljekara, „i to kakvog ljekara“, kako je na promociji rekao moderator Mirza Pinjić, glumac koji je Samokovlijin lik oživio u ovoj prilici i izvođenjem odlomka iz predstave „Hanka“.

Pinjićeve riječi i kazivanja više promotora približile su zvanicama lik humaniste, ljekara što se hrvao i s narodnom neprosvijećenošću naročito tokom i nakon Drugog svjetskog rata kad su se javljale razne bolesti. Istovremeno je volio taj narod i liječio sirotinju  besplatno.

Na osnovu zapisa, bio je to ljekar onog tipa što mu nije teško otići u pomoć ni u najudaljenije selo, zbog čega je naučio i da jaše konja. Odlazio je s liječničkom torbom u ruci a vraćao se kući potišten ili ozaren, već prema tome je li lijek pomogao ili je bilo isuviše dockan.

Znao bi zateći pacijenta u zapuštenom stanju nakon „liječenja“ vračanjima i bajanjima i pritom čuti iskreno pravdanje-priznanje da su ga zvali „kad ništa drugo nije pomoglo“.

Isak Samokovlija ostavio je dvadesetak zdravstveno-prosvjetitetljskih tekstova kao uputa kako se boriti, prevenirati bolesti ili stanja koja su loše socijalne prilike i uvjeti u turbulentnom vremenu, kao i uvriježene a pogubne navike, mogle samo dodatno pogoršavati.

Jedan dio knjige Husrefa Tahirovića sadrži te tekstove, dok su u prvom dijelu biografski detalji čovjeka u čijoj ličnosti su se sretno stekli produhovljenost književnika i humanost ljekara.

U jednom periodu Drugog svjetskog rata, Samokovlija je vodio ambulantu u izbjegličkom logoru na Alipašinom mostu u Sarajevu, gdje su mu najčešći pacijenti bile izbjeglice iz istočne Bosne odakle je i on po rođenju. Tamo se hrvao sa širenjem tifusa i dugih bolesti.

Knjigu akademika Tahirovića predstavili su večeras u Akademiji nauka i umjetnosti BiH dopisni članovi Mile Babić i Husnija Kamberović, predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci te autor.

Promotori su je nazvali značajnim doprinosom bh. historiografiji o razvoju medicine i preporučili štampanje u većem tiražu te prevođenje na druge jezike jer je poželjno štivo i za današnje studente medicine.

Promociju je priredio Centar za koordinaciju medicinskih istraživanja Odjela Akademije za medicinske nauke.

Uz promociju, posjetioci su večeras vidjeli i izložbu kopija foto-dokumenata i tekstova Samokovlijinih zdravstveno-prosvjetiteljskih uputa, sadržanih i u koricama Tahirovićeve knjige.

Jedna od fotografija je i sa sahrane, prolaska pogrebne povorke sa Samokovlijinim lijesom u sredini na konjskoj zaprezi, kada je veliki pisac, ljekar, humanista, ispraćen na Jevrejsko groblje  u Sarajevu od nezapamćeno velikog broja građana.

Bilo je to jednog zimskog dana 1955. godine kada je pala velika kiša.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.