RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Predstavljena knjiga ‘Brčko u periodu austrougarske uprave (1914-1918)’

U organizaciji Centra za istraživanje moderne i savremene historije iz Tuzle i Medžlisa islamske zajednice Brčko, sinoć je u Brčkom predstavljena knjiga mr.sc. Esafa Levića “Brčko u periodu austrougarske uprave (1878-1918) – Historijska građa i komentari“. Uz autora, o knjizi su govorili prof.dr. Izet Šabotić, prof.dr. Sead Selimović, mr.sc. Omer Zulić i dipl.ing. arh. Mensura Kadrić.

Šabotić je kazao da je historija Brčkog bogata i slojevita, ali još uvijek nedovoljno istražena, te su istraživački projekti vezani za prošlost Brčkog izuzetno važni.

– Knjiga Esafa Levića prezentuje vrijednu dokumentarnu građu koja se odnosi na brojna pitanja vezana za Brčko iz austrougarskog perioda. Poseban značaj knjige je u tome što je u njoj predstavljena arhivska građa Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu, kao i periodika koja je izlazila u tom vremenu. Ovako prezentirana arhivska građa daje mogućnost budućim istraživačima brčanske prošlosti da dođu do boljih i zaokruženijih saznanja i sinteza vezanih za politički, demografski, društveni, kulturološki, obrazovni, ekonomski, socijalni i ostale aspekte života u Brčkom u periodu austrougarske uprave – izjavio je Šabotić.

Prof.dr. Sead Selimović je kazao da Levićeva knjiga predstavlja značajan prilog bosanskohercegovačkoj historiografiji te da je njena posebna vrijednost mnoštvo historijske građe koja osvjetljava kako politička i kulturna događanja u Brčkom austrougarskog vremena, tako i svakodnevni život građana.

Direktor Arhiva Tuzlanskog kantona mr.sc. Omer Zulić je kazao da je Lević uspješno predstavio historijske procese, događaje i ljude Brčkog u periodu austrougarske uprave te da zahvaljujući brojnosti prezentirane građe ona predstavlja vrijedan historijski izvor.

Dipl.ing,arh. Mensura Kadrić je kazala da je značaj knjige “Brčko u periodu austrougarske uprave (1878-1918)- Historijska građa i komentari“ između ostalog i u tome što je na jednom mjestu sublimirana arhivska građa koja daje razumijevanje konteksta u kojem su nastajale građevine austrougraskog perioda, a koje i danas postoje u Brčkom.

– Arhitektura je proizvod ljudskog djelovanja i neodvojiva je od čovjeka, ona je rezultat vremena, prostora i društvenih pojava, i kao takva objektivan i činjeničan element u historijskim analizama. U historiji arhitekture nije važno samo imati uvid u historijske izvore o samom objektu, jer on ne može biti dovoljan sam sebi – on mora biti uklopljen u širu sliku vremena i društvenih okolnosti. Stoga ovakva publikacija sigurno da ima značaj za bolje razumijevanje arhitektonskih ostvarenja kao materijalnih svjedočanstava jedne epohe – naglasila je Kadrić.

Autor knjige Esaf Lević je izjavio da mu je bila namjera publikovanjem primarnih i sekundarnih historijskih izvora doprinijeti stvaranju jasnije i preglednije historijske slike sveukupnih prilika na području Brčkog u periodu austrougarske uprave.

– Nadam se da će ova knjiga dati jasniju i potpuniju sliku prošlosti Brčkog koja nam je neophodna kako bismo imali ne samo bolju predstavu o nama samima već i jaču osnovu za važne projekcije sadašnjeg i budućeg društvenog i privrednog razvoja ovoga područja – izjavio je Lević.

Esaf Lević je rođen u Brčkom 1981. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, a Srednju ekonomsku školu u Tuzli. Diplomirao je historiju na Filozofskom fakultetu u Tuzli 2005. godine, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Tuzli 2018. godine. Od 2006. do 2014. godine radio je u Arhivu Tuzlanskog kantona na poslovima zaštite, sređivanja i obrade arhivske građe, a u periodu 2014-2018. obavljao je dužnost direktora Muzeja sjeveroistočne Bosne u Tuzli. Od 2019. godine zaposlen je u Službi za arhiv Brčko distrikta BiH na poslovima zaštite, sređivanja i obrade arhivske građe. Stekao je najviše stručno zvanje u oblasti arhivistike – arhivski savjetnik.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.