RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Predstavljena knjiga o Olgi Lakičević

Serijal promocija knjiga i romana u okviru programa svečanog obilježavanja 15. obljetnice Brčko Distrikta BiH, nastavljen je sinoć u prostorijama LIKUM-a, promocijom knjige „Olga“, autorice Jadranke Sonje Lakičević.

Žarko Milenić, urednik i recezent knjige, te predsjednik Književnog kluba Distrikta, kazao je da je roman govori o životu pokojne pozorišne glumice Olge Lakičević, koja je bila jako uspješna, ali i poznata kao prvi spiker brčanskog radija.

„Ovaj kratki roman koji je napisala njena kćerka Jadranka Sonja Lakičević govori o životu njene majke u periodu kada je postala samohrana majka, kada je morala da se žrtvuje da bude i majka i glumica. To je jedna fina suptilna priča, po meni vrijedna pažnje”, dodao je Milenić.

Autorica knjige, Jadranka Sonja Lakičević istakla je da je umjetnički život njene majke zaista bio interesantan zbog čega je željela da zapiše sve o njemu.

„Nisam planirala da ovo izdajem i promovišem, samo sam onako pisala za sebe da bi ostavila svom djetetu. Međutim, kada su prijatelji pročitali rekli su da bi to bio spomenik Olgi i tako je slučajno došlo do ovoga. Pisala sam po priči i po sjećanju, imam sve slike i navela sam samo one najbitnije uloge koje su u to vrijeme briljirale. Ipak sa mojom majkom je bilo i lijepo i teško živjeti. Bila mi je veliki prijatelj ali je stalno putovala, a ja sam svoju baku koja me othranila, cijeli život doživljavala više kao majku“, kazala je Lakičević.

Prema njenim riječima, nakon objavljivanja ove knjige autorica je isttakla da se ne osjeća ljepše iz razloga što je u knjizi sve istina, napisana iz duše i i srca, što je jako teško bilo napisati jer je riječ o porodici, za razliku kada pišete o nekom drugom.

U okviru programa obilježavanja Dana Distrikta, u galeriji LIKUM-a u 18 sati bit će otvorena izložba slika sa 6- Likovnih susreta LIS-TALIJA „Tonovi, a u 19 sati, također u LIKUM-u će biti održana promocija knjige „Tajna očeve kuće“, autora Suvada Alagića.

olga

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.