RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Predstavljena knjiga Šefka Kalopera

Serijal promocija knjiga u okviru programa svečanog obilježavanja 15. obljetnice Brčko Distrikta BiH, sinoć je započet u foajeu Doma kulture promocijom knjige „SAN- dokole je naše sjeme u Bosni“, autora Šefka Kalopera.

Žarko Milenić, predsjednik Književnog kluba Distrikta, koji je izdavač ove knjige, naveo je da je Šefko Kaloper prozni pisac, pjesnik, novinar, te da se jedan spoj žurnalistike i proze upravo vidi u ovoj knjizi.

„Knjiga je izašla prije dvije godine ali nismo imali prilike da je ranije predstavimo. Ona je zgodan spoj publicistike i proze, jedna vrsta dnevnika koju je Kaloper godinama vodio. Slična je blogu“, istakao je Milenić, koji je ujedno i urednik i recezent knjige.

Šefko Kaloper, kazao je da ova publikacija govori o jeziku, o identitetu, o nama jučer, danas i vjerovatno i sutra.

„Građu sam počeo prikupljati 2006.godine. Do 2012. godine trebalo je dosta toga „prečešljati“. Sve što sam naveo i citirao, ukazao sam na izvor odakle je, ali za neke namjerno nisam naveo izvor kako bi se svi oni kojima je stalo do tačnosti malo namučili kao i ja. Književni cilj je zapisivati našu stvarnost i svakodnevnicu jer smatram da nije neophodno pribjegavati fikciji, izmišljati priče i sage, kada je naš život toliko i okrutan i krvav, toliko drag i mio, jednostavno prebogat“, istakao je Kaloper.

Prema programu manifestacije, večeras će se u prostorijama LIKUM-a sa početkom u 18 sati održati promocija romana “Olga”, Jadranke Sonje Lakićević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.