RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Predstavljeno pjesničko stvaralaštvo Jose Živkovića

U sklopu manifestacije „Frančeskovi dani Brčko 2015“ koju tradicionalno organizira Hrvatsk kulturno društvo Napredak Brčko Distrikta BiH, sinoć je u Domu HKD Napredak u gradu upriličeno predstavljanje pjesničkog opusa Jose Živkovića.

joso 1

„Ovo je još jedno veče kulture u okviru Frančeskovih dana gdje smo odlučili predstaviti pjesnički opus gospodina Jose Živkovića. Napredak u okviru ove manifestacije promovira sport i kulturu, ne samo Hrvata na ovim područjima već uopće građana Brčko distrikta. Sve što se dogodilo i što će se događati je za naše građane i Napretkova vrata su otvorena svima“, istakao je Anto Basić, predsjednik brčanskog HKD Napredak.

Predstavljač prof. Vidan Janjić, istakao je da je prva Živkovićeva knjiga izašla 1988. godine, tako da je on već prilično afirmiran pjesnik.

„Tada su već za njegovu prvu knjigu recenziju potpisali dva istaknuta mlada pjesnika Vladimir Srebro i Željko Ivanković, obojica iz Sarajeva. Živković piše temeljno, standardnim jezikom sa relativno puno pjesničkih neologizama, motivi su fini, općeljudski, univerzalni. On je pjesnik koga vrijedi čitati, njegova poezija je zrela poezija“, pojasnio je Janjić.

Joso Živković kazao je da su do sada izašle njegove četiri knjige dok su u pripremi još dvije knjige, od kojih bi jedna trebala izaći do kraja ove godine.

„Pisanjem se bavim od djetinjstva, odnosno od kad sam krenuo u školu, a inspiraciju za pjesme nalazim kao i svi drugi u životu“, rako je Živković.

Pjesme Jose Živkovića prevođene su na Njemački, Talijanski, Engleski i Ruski jezik, a također su nagrađivane kako u BiH tako i u inostranstvu.

joso 2

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.