RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Преглед културних дешавања у свијету у протеклој години

Престижне филмске награде Бафта, Златни глобус и Оскар, међу најзначајнијим су догађајима који су обиљежили свјетску културну сцену 2023. године, када је филмска умјетност у питању. Такођер и свјетски филмски фестивали, осим што су платформа за најновију филмску продукцију, сваке године привуку највећа и најпознатија лица свјетске филмске индустрије.

Филм “Анатомија пада” француске редитељице Жистин Трије, европско је остварење по којем ће се сигурно памтити протекла година. Освојивши Златну палму за најбољи филм 76. филмског фестивала у Кану, и најзначајнију награду Европске филмске академије, судска драма тако је повезала двије најважније награде које се могу добити у европском филму. Глумци Сандра Хулер и Мадс Микелсен најбољи су европски глумци у протеклој години.

ЖИСТИН ТРИЈЕ, редитељица

“Хвала вам много, много награда сам добила. Желим прво да се захвалим мом продуценту који је од првог тренутка вјеровао у мене. Заиста желим усмјерити свјетла вечерас на мени драгоцјене људе, који су радили са мном, у сјенци. Ови људи су јако важни за мене”.

У 2023. години филм “Everything Everywhere All at Once” бриљирао је са седам Оскара, освојивши најважнију награду за најбољи филм. Филм “На западу ништа ново” освојио је четири кипића, а филм “Кит” два.

Друга највећа награда Холивуда Златни глобус протекла је у знаку враћања на стазе старе славе саме награде. Највеће ТВ и филмске награде отишле су у руке Стивена Спилберга за филм “Фабелманови” и ирске црне комедије “Духови острва”.

СТИВЕН СПИЕЛБЕРГ, редитељ

“Мислим да ме све што сам до сада урадио учинило спремним да коначно будем искрен у вези са чињеницом да није лако бити дијете, чињеници да ме сви виде као причу о успјеху, да ме сви виде онако како они перципирају на основу начина на који добијају информације, али нико заправо не зна ко смо ми све док не будемо довољно храбри да свима кажемо ко смо”.

МАРТИН МЕКДОНАГ, редитељ

“Не могу да вјерујем. Част је бити номиниран са толико бриљантних филмова”.

Документарац “On the Adamant” Николаса Филибера освојио је престижну награду Златни медвјед као најбољи филм 73. Берлинског филмског фестивала. Комедија “Poor Things” у режији Јоргоса Лентимоса, са Емом Стоун у главној улози, добитник је престижне награде Златни лав на овогодишњем Филмском фестивалу у Венецији.

НИКОЛАС ФИЛИБЕР, редитељ

“Хвала Берлиналеу на добродошлици филма, Карлу Шатријану и одбору што је изабрао филм и жирију. Хвала вам много, почаствован сам, поносан и дубоко дирнут”.

Њемачки римејк класичног антиратног филма “На западу ништа ново” тријумфовао је на 76. додјели награда Британске академије филмске и телевизијске умјетности. Филм је освојио укупно седам БАФТА награда, укључујући награде у главним категоријама. Слиједе га ирски филм “Духови отока” и “Елвис” са по четири награде.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.