RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Preporod organizovao „Veče islamske umjetnosti“

U organizaciji brčanske Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, u Domu Islahijeta pred velikim brojem posjetitelja, sinoć je održano „Veče islamske umjetnosti“.

Ovom prilikom predstavljene su knjige/monografije: Umjetnost islamskog knjigovestva i Ebru-umjetnost slikanja na vodi, autora prof. dr. Ćazima Hadžimejlića, te otvorena izložba reprodukcija minijature Nasuha Matrakčija Bošnjaka.

„Svakako, ove dvije knjige možda su trebale i ranije da izađu. Jedna povodom, nama nepoznate, ali tematike kojom se služimo svaki dan i imamo u rukama, a to je umjetnost knjige, pogotovo umjetnost islamske knjige koja je na bosanskohercegovačkim prostorima, a i šire, imala itekako značaj u osmanlijskom periodu. Druga knjiga Ebru-umjetnost na vodi, je zvanično turska umjetnost koja datira iz IX stoljeća, a danas pogotovo ima utjecaj kako u Turskoj, tako i na Zapadu. Ali ne samo kao umjetnost na vodi koja se prenosi na papir, nego koristeći i sve ostale materijale. Izložba je posvećena čovjeku sa ovih prostora, za kojeg možemo slobodno da kažemo da je bosansko-hercegovački Mikelanđelo“, istakao je prof.dr.  Ćazim Hadžimejlić.

islamsko vece 7

islamsko vece 6

Prof. dr. islamskih nauka Rešid Hafizović, jedan od učesnika ove večeri je naglasio da je prof. Hadžimejlić izuzetan, gotovo jedinstven umjetnik u polju islamske umjetnosti u novije vrijeme.

„Doista je vrijedno radio i ovo su druga i treća velika knjiga, gotovo enciklopedijskih razmjera, nakon sjajne prve knjige „Umjetnost islamske kaligrafije“. Sve ove knjige imaju predznak islamskog, zato što se bave krunskim aspektima islamske umjetnosti“, kazao je prof. Hafizović.

U večeri su učestvovali i dr. Fazileta Hafizović, te Mersed Šahinović, predsjednik „Preporoda“ Visoko.

islamsko vece 3

„UNESCO je 2014. godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija povodom 450 godina od njegove smrti. Nasuh Matrakči prema historijskim podacima rođen je u Bosni, tačnije u Visokom. Bio je kaligraf, vojni strateg, matematičar, kartograf i minijaturista. S obzirom da smo smatrali obaveznim da obilježimo ovo godinu, zahvaljujući prije svega kulturno javnim radnicima iz BiH, prije svega Orijentalnom institutu, održali smo prvu izložbu u Visokom. Preko sistema „Preporoda“, Brčko je prvi grad u BiH poslije Visokog gdje se prikazuju djela Nasuha Matrakčija“, kazao je Šahinović.

islamsko vece 5

islamsko vece 4

islamsko vece 2

islamsko vece 1

islamsko vece 9islamsko vece 8

isl.vece

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.