RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Prezentirani rezultati iskopina na „Zidinama“

U Gradskoj vijećnici danas je upriličena prezentacija rezultata arheoloških iskopina zidina srednjovjekovnog franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi.

PREZENTACIJA ZIDINE 1

Anto Domić, gradonačelnik Distrikta podsjetio je da su prije nekoliko godina započele pripreme s ciljem istraživanja ovog lokaliteta, te da taj posao ide adekvatnom dinamikom, s tim da je od Komisije za kulturno-povijesno naslijeđe dobijena i potvrda da se on proglašava kulturno-povijesnim naslijeđem.

„Sve ono što smo tamo pronašli i što ćemo vjerujem u budućnosti pronaći obogatiće kulturno-povijesnu baštinu Brčko distrikta. Do sada je za ove svrhe izdvojeno oko 200.000 maraka, a ovogodišnjim budžetom je planirano 50.000 maraka za nastavak istraživanja ove faze. To su skromne sume i u budućnosti ćemo morati izdvajati značajnija sredstva ukoliko u potpunosti i na ispravan način želimo konzervirati ovu oblast i da bi ona služi svojoj svrsi, ustvari izučavanju povijesti i izvjesne turističke ponude“, istakao je Domić.

Voditelj arheološkog istraživanja Zvonko Bojčić, istakao je da se na lokalitetu Zidine ima kontinuitet izgradnje od 10 do 15 vijeka, ustvari tri građevinske faze, zatim kontinutet pokapanja gotovo 700 godina od 10 do 17 vijeka, što ovom lokalitetu daje izrazitu vrijednost.

„Pored gotovo u cjelosti sačuvane, naravno u temeljima, srednjovjekovne gotičke crkve, naišli smo i na cjelovite ostatke romaničke crkve, te tragove jednog građevinskog kompleksa koji je još stariji i koji se dijelom nalazi ispod temelja gotičke crkve sa krsnim zdencem. Sve ono što se u građevinskom smislu otkopalo je odmah zaštićeno. Prošle godine nastavkom istraživanja južno od crkve, gdje smo i očekivali da će biti, pronašli smo nešto slabije ostatke samostana. Zanimljivo je da smo 2013. godine naišli i na niz grobova koji su imali priloge po kojima smo mogli odrediti vrijeme iz kojeg potiču“, precizirao je Bojčić.

Gvardijan franjevačkog samostana Dubrave Marko Antić, istakao je da je lokalitet na Zidinima u Gornjoj Skakvi vrlo značajan prvenstveno za franjevačku zajednicu u Dubravama, za vjernike ovoga kraj, odnosno za cijelo ovo područje- sjeveroistočni dio Bosne.

„Svi eksponati, tragovi sa zidina koji su pronađeni su konzervirani tako da planiramo u skorije vrijeme formirati i završiti muzej stare sakralne umjetnosti gdje će oni biti izloženi i prezentirani javnosti“, naglasio je gvardijan Antić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.