RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKulturaMagazin

Професор Стеван Р. Стевић објавио нову књигу афоризама

Ових дана из штампе је у издању брачанске “Просвјете” и Књижевне заједнице ”Васо Пелагић” из Бања Луке изашла нова 12. књига афоризама проф.др Стевана Р. Стевића са насловом “Кад балван пусти коријен”.

У рецензији коју потписује Војин Тривуновић наглаашава се да је Стевић, након обимног опуса афористичких књига изградио свој заштитни знак, као врсни сатиричар, он вјешто пегла згужвану стварност, међутим афоризам, ипак није снажни мелем од ријечи да све што међ’ људима не ваља- лијечи».

«Споменути „балван“ у наслову овог рукописа је изгледа већ подобро пустио коријен, њега вољно или невољно „залијевају“ (ода)брани људи. Они би час да му „затру“ клицу, а потом би нетремице долијевали воду на његове жиле, да се жиле жилају (по)свуда. Наш аутор се снашао као врсни мајстор дрводјелац,одлучио је да (бар у овој књизи) „распила“ тај трупац,балван на неколико носивих греда (циклуса), па да такосачини грађу за књигу, кућу афоризама. У ту кућу афоризама улазио сам са свих страна, примјетно и непримјетно, из ње посуђивао све што ће ми бити потребно да јој „прочитам“ знање: „узалуд нам је хемија, кад је биологија учинила своје“, јер „у нашем животу све има своју цијену,осим самог живота“, па смо звог свега „дотакли дно живота, то нам је била олимпијска норма“. Преко свега би некако прешли да нас није (до)чекало изненађење„прескочивши зид смрти, упали смо у шахт“. Дакле, „нисмо ми ушли у демократију, ми смо у њој заглавили.“, написао је између осталог Тривуновић у рецензији.

knjiga korice

Књига је састављена од пет поглавља :

Нисмо ми ушли у демократију. Ми смо се у њој заглибили;

Прескочили смо зид смрти, али смо упали у шахт!

Дотакли смо дно живота. То нам је била олимпијска норма.

У нашем животу све има своју цијену. Осим самог живота.

Узалуд нам је хемија,кад је биологија учинила своје.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.