RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Projekt CC4WBs – nova šansa za kreativne industrije na zapadnom Balkanu

Javni pozivi za apliciranje na četverogodišnji projekat “Kultura i kreativnost za zapadni Balkan” (CC4WBs) koji finansira Evropska unija, a realiziraju UNESCO, British Council i Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), predstavljeni su danas u Sarajevu.

Projekat će omogućiti stručnjacima iz kulturnog i kreativnog sektora, kao i medijskim stručnjacima da steknu dodatna znanja i učine da kreativne industrije postanu nova pokretačka snaga na zapadnom Balkanu.

Javni pozivi su podijeljeni u dvije grupe, a to su projekti za nevladine organizacije te za pojedince koji se bave kreativnim industrijama.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum kazao je da projekt vrijedi 8 miliona eura.

– Vidjeli smo da je tokom covida sektor kulture i kreativnosti pogođen. Svi su se fokusirali na virtualni svijet, ali potrebno je kreativnost vratiti u realnost – istakao je.

Tvrdi da je izuzetan značaj projekta, jer je usmjeren na jačanje procesa pomirenja, kao i pomoć državama kandidatima za EU da ostvare otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Julian Reilly kazao je da u BiH  postoji jako veliki potencijal kreativnih industrija. Ako se poveže komunikacija i kreativnost, dodao je, dobije se ozbiljna saradnja na nivou regiona.

Direktor British Councila za zapadni Balkan Peter Brown istakao je da projekt karakteriše dva segmenta, a to su partnerstvo i saradnja.

Pojasnio je da je to projekt izgradnje kapaciteta i stručnog usavršavanja profesionalaca koji rade u kreativnim industrijama.

– Važan dio projekta je saradnja sa medijima da izvještavaju o kulturi i projektima koji se dešavaju unutar kulturnog sektora – istakao je Brown.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini smatra da region ima veliki kapacitet za daljnji razvoj kreativnih industrija.

Dodao je da također postoji i projekt Kreativna Evropa, koji se realizira u BiH, a koji podržava EU.

– Kreativna Evropa je “glavni projekt koji pokriva sve slične inicijative, jer je u regionu, a posebno u BiH prepoznat potencijal kreativnih industrija – kazao je.

Sarajevo je prvi grad u kojima su predstavljeni javni pozivi za apliciranje, jer će biti prezentirani i u Banja Luci i Mostaru.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.