RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoInternacionalni teatarski susretiKultura

Promoviran časopis za književnost i kulturu „Riječi“

Festivalske noći predstavljen je prvi dvobroj časopisa za književnost i kulturu „Riječi“ koji izdaje Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta i UG AD HOC teatar. U fojaeu Doma kulture sinoć su brojnim gostima o časopisu govorili članovi redakcije: Predrag Nešović, Nikola Šimić Tonin, Žarko Milenić i prof.dr. Srđan Vukadinović.

Predrag Nešović

„Časopis se pojavio 1972. godine pod nazivom „Riječi“, a 2007. godine nazvan je „Riječ“, koji je kao takav doživeo deset godina izlaženja. Ovaj broj ima devetnaest celina, podeljenih na 499 stranica. Poslednja stranica je namerno ostala prazna, kako bi poslužila za zabeleške. S obzirom da je ovo djelo u direktnoj vezi s pozorišnim Susretima, došao sam do zaključka da ako sve u kulturi nestane u Brčkom, ove dve stvari bi trebale ostati“, istaknuo je Nešović.

 

Žarko Milenić, naš istaknuti pisac i prevoditelj, posebno je istaknuo značaj pojedinih pisaca iz časopisa, poput Bob Dylana, čije je pjesme pored Dejana D. Markovića ili Zorana Paunovića i sam prevodio, objavivši jednu upravo u ovom broju „Riječi“. Također, osvrnuo se na nigerijskog pisca Chinua Achebea, čiji se tekstovi objavljuju i izučavaju na sveučilištima diljem svijeta.

Pored objavljenih naslova (pripovijetka Pripovjedač) , Nikola Šimić Tonin svojim fotografijama dočarao je svaku cjelinu, vrijedne tisuću riječi.  Na promociji je kazao da svoj doprinos u časopisu vidi kao jednu poveznicu između dvije države, BiH i Hrvatske, odnosno gradova: Brčkog, Rijeke i Zadra, gdje  redovito objavljuje svoja djela.On je ukazao na promociju domaćeg autora, ali svih onih koji imaju talent za umjetnost, a nemaju priliku ispoljiti ga, da se ne ustručavaju obratiti se redakciji, te dobiti svoj prostor ovdje.  

Nikola Šimić Tonin

„Želio sam da uvijek budem suradnik u nekim časopisima, te da  imam prigodu da moja djela budu predstavljena. Suradnja je veoma bitna jer družeći se s drugim književnicima izmjenjujemo književna iskustva i dolazimo do novih saznanja. Iako sam prvi put ovdje, veoma sam zadovoljan suradnjom s redakcijom „Riječi“, te se nadam da ćemo je nastaviti, stvarajući prostor i starim i novim piscima.  

Iako su za vrijeme trajanja Susreta trebala izaći dva broja časopisa, prof. Srđan Vukadinović istaknuo je da će drugo izdanje ugledati svjetlo dana ipak krajem godine, te da neće značajno odstupati od ranijih normi.

 

Srđan Vukadinović

„Unazad šest godina praktikovali smo da dio Festivala bude posvećen predstavljanju brojeva časopisa „Riječ“, koji jedno uz drugo idu u kontinuitetu. Kao što je Festival unazad deset godina postao regionalni, tako su autori časopisa baštinili lokalnu i regionalnu književnost i kulturu“, istanuo je prof. Vukadinović, pojašnjavajući da su dosadašnji standardi uvijek davali prostora drami i tetaru, te različitim književnim žanrovima, do proze, poezije, kritike, prikaza i eseja.  

Osim Bob Dylana i Chinua Achebe, u časopisu su objavljene još neke od cjelina o pisanoj riječi i teatru: Pjer Burdije, Herbert Rid, Nikola Mirković, Drama, Teatar, Brčanski pisci (Mirjana Đapo, Nura Suljkanović, Amira Nimer, Barbara Novaković, Indira Jašarević – Čandić, Ismeta Mujačić, Selman Edi Kaloper) , Aforizmi, IN MEMORIAM ( Neda Čajević i dr.), Prikazi..

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.