RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Promovisana knjiga Jasminke Šipke “Praktikum govornog jezika”

Foto: FENA

Knjiga “Praktikum govornog jezika”, autorice Jasminke Šipke, voditeljice, urednice i edukatorice, predstavljena je sinoć u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Promotori su bili recenzenti knjige Elma Durmišević i Enisa Bajraktarević, kao i Rinko Golubović, autoricin kolega koji je u veoma nadahnutom govoru prisutne prisjetio kako je nekada izgledao posao kojim su se bavili i kako izgleda sada i kako se očekuje u budućnosti, s obzirom na razvoj naprednih tehnologija.

– Već dugo je prisutna ideja o pisanju ovog praktikuma. Veoma sam sretna i uzbuđena što je realizovan. Kao i što sam naslov kaže, riječ je o načinu govorenja u Bosni i Hercegovini, o razgovornom jeziku kojim se ne možemo pohvaliti. Knjiga daje precizne upute – vježbe kojima se mogu ispraviti sve manjkavosti u bh. govornoj slici – rekla je autorica knjige.

Jasminka Šipka rođena je u Zvorniku, gdje je završila osnovnu školu. Od 1967. živi u Sarajevu,gdje je pohađala Treću gimnaziju, a potom na Filozofskom fakultetu, na Katedri za anglistiku, diplomirala engleski jezik i književnost. Kao najavljivačica počinje raditi na TVSA (JRT), a potom je realizatorica dnevnog programa i spikerica u Dnevniku. Za svoj rad dobila je veliki broj nagrada i priznanja, a bila je jedna od kandidatkinja za voditeljicu Evrovizije 1990. godine. Naratorica je brojnih dokumentarnih programa, te autorica serijala „Dama Herc“. Radila je na kantonalnoj TVSA kao voditeljica i urednica informativnih emisija te kao urednica redakcije kulture. Na Federalnoj televizija bila je autorica “Nedeljnog popodneva”, a danas radi kao edukatorica interpretacije teksta.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.