RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Pronijev menadžer omladinskih klubova Harun Šabanović iz Brčkog učesnik Regionalne akademije izgradnje mira

Zapaženo učešće i predavanje na šestodnevnoj „Regionalnoj akademiji izgradnje mira“ koja je protekle sedmice održana u Podgorici imao je i naš sugrađanin, aktivista brčanskog Proni Centra za omladinski razvoj Harun Šabanović. Učešće na Akademiji uzelo je po 20 mladih aktivista iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova.

Menadžer omladinskih klubova u Bosni i Hercegovini i istaknuti aktivista nevladine organizacije za mlade „Proni“  Brčko Harun Šabanović, nakon učešća na Regionalnoj akademija izgradnje mira u Podgorici kazao je da su predavači bili ugledni predstavnici akademske zajednice: profesori, dekani, predstavnici medija i stručnjaci iz različitih društvenih oblasti iz regiona.

Harun Šabanović

Šabanović je istaknuo da su mladi aktivisti na Mirovnoj akademiji iskazali veliki interes za ovaj projekat koji traje 14 mjeseci, čiji je cilj izgradnja i promicanje mira među mladima i svim drugim ljudima koji zajedno žive, obitavaju, dijele društvene, kulturne i druge zajedničke vrijednosti. On je kazao da su mladi veoma zainteresirani za izgradnju mira, što je bio naziv Akademije u Podgorici, te da mladi budu nositelji promjena u našem društvu.

„Izgradnja mira je nešto što je potrebno cijelome svijetu i uvijek treba raditi na tome i nikada ne treba posustajati sa tim aktivnostima. Mladim ljudima trebamo nuditi alternative o negativnim pojavama u društvu. Što se tiče konretnih sadržaja mladi su imali priliku da uče o tome što je konflikt, kako se on rješava, kako mediji utiču na ovo, te koje su to glavne karakteristike mira i kako dolazi do izgradnje mira“, naveo je Šabanović.

Govoreći o uspješnosti i funkcionalnosti održane Regionalne akademije izgradnje mira Šabanović je kazao da je od presudne važnosti okupljanje mladih ljudi oko zajedničkih interesa.

„Uprkos svim našim razlikama, što je i normalno i na individualnom i na kolektivnom planu, ključ napretka mladih je u radu na projektima koji nas spajaju, a to su kultura, sport, hrana i drugi segmenti naših zajedničkih identiteta“, zaključio je Šabanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.