RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

“Просвјета” Брчко у наредних 30 дана обиљежава 120 година од оснивања Друштва

Обиљежавање 120 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у БиХ  у Брчком ће у организацији Општинског одбора „Просвјете“ започети деветог децембра промоцијом књиге Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ у Културно административном центру „Патријарх српски Павле” и расписивањем литерарног конкурса за ученике основних и средњих школа са подручја дистрикта Брчко и Републике Српске.

Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре активности на обиљежавању овог великог јубилеја који се обљежава ове године трајаће у наредних мјесец дана и биће завршене 10. јануара 2023. године свечаном Академијом у Дому културе.

„Просвјета у сарадњи са Конзервативним клубом креће у реализацију обиљежавања 120 година од оснивања Друштва у БиХ“, истакла је овом приликом потпредсједник „Просвјете“ Ведрана Драгичевић.

Програмом активности на обиљежавању овог великог јубилеја за 12. децембар у 18 часова у галерији “Сава Шумановић” планирано је отварање изложбе о Меши Селимовићу поводом 40 година од смрти овог великана. 14 децембра биће одиграна монодрама „Књига о Милутину“ Звездаре театра у режији Егона Савина коју игра глумац Ненад Јездић. За 21 децембар предвиђено је вече родољубиве поезије, а два дана касније 23. децембра Млади истражују Српску. Годишњи концерт Фолклорног ансамбла СПКД „Просвјета“  заказан је за 28. децембар.

Први догађај у идућој години предвиђен је за 9. јануар концертом Максима Војводића и Бранке Зечевић, а дан касније манифестација ће бити затворена свечаном Академијом.

„Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ основано је 1902. године, да би већ 1903. године био основан одбор у Брчком, а нешто касније и у Ражљеву“, подсјетио је у поводу овог великог јубилеја Драган Томић, портпарол „Просвјете“ Брчко.

Према његовим ријечима у арихи постоји доста материјала о самом оснивању „Просвјете“ који „Просвјета“  планира на занимљив начин представити у галерији “Сава Шумановић” у Брчком.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.