RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Prvi put u BiH obilježen Dan muškaraca – Potreban veći angažman na polju rodne ravnopravnosti

Potreba za većim angažmanom na polju rodne ravnopravnosti i u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja istaknuta je danas u Sarajevu na prvom obilježavanju Međunarodnog dana muškaraca u BiH, koji se u svijetu obilježava od 1999. godine.

Na konferenciji “Uloga muškaraca u ostvarivanju ravnopravnosti spolova”, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić istakao je da je Zakonom o ravnopravnosti spolova BiH jasno definisan jednak tretman za oba spola, te da je evidentno da muškarci nisu zastupljeni u nekim zanimanjima, poput odgajivača u vrtićima.

– U bh. društvu na muškarce se gleda kao na stub porodice, a žene treba da se bave i kućnim poslovima i djecom, zbog čega danas trebamo poslati poruku da se ravnopravnost spolova odnosi na oba spola i da to trebamo uvažavati – izjavio je Lučić.

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald navela je da u političkom životu BiH i u svijetu dominiraju muškarci, te da je važno da muškarci oslobode prostor za političarke jer su društva u kojim su žene na političkim funkcijama puno uspješnija.

Dodala je da i muškarci bivaju žrtve nasilja u vezi, koje često izbjegavaju prijaviti zbog stigmatizacije, što je neprihvatljivo i na šta društvo mora odgovoriti.

– Važno je da se što više žena i muškaraca uključe u nastojanja za promjenu tradicionalnih rodnih uloga, borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i zauzmu se za veću ravnopravnost spolova – naglasila je Macdonald.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler rekao je da nas Međunarodni dan muškaraca podsjeća na činjenicu da su muškarci ključni saveznici u borbi za rodnu ravnopravnost i borbi protiv nasilja nad ženama.

– Bilo da se radi o političarima, zakonodavcima, predstavnicima službi za provođenje zakona ili pravosuđa svi imamo svoju ulogu u uspostavljanju rodne ravnopravnosti u svim oblastima života i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja – potcrtao je Aggeler.

Međunarodni dan muškaraca (19. novembar) se obilježava od 1999. godine u više od 60 zemalja svijeta. Njegov značaj se prvenstveno zasniva na podizanju svijesti o značaju zaštite zdravlja muškaraca koji su, kao i žene, osnov zdrave porodice i društva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.