RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Restauracija Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine od izuzetnog značaja za bh. baštinu

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, kao jedna od najznačajnijih kulturnih ustanova u zemlji, predstavlja neizostavan dio bogate kulturne baštine ovog područja. Ovo je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju naše zemlje od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Odluka Vlade i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo da sufinansira restauraciju objekta Historijskog muzeja u iznosu od 1,7 miliona KM, a u saradnji i s Općinom Novo Sarajevo, potvrđuje posvećenost očuvanju kulturnog naslijeđa i podstiče kontinuirane napore za revitalizaciju i očuvanje kulturnih ustanova.

U saopćenju se ističe da je objekt Historijskog muzeja BiH nacionalni spomenik. Sredstva koja će Ministarstvo kulture i sporta KS izdvojiti za njegovu restauraciju omogućit će očuvanje zgrade muzeja koja je dom za oko 400 hiljada eksponata. Osim toga, u arhitektonskom smislu, objekt predstavlja jedan od najreprezentativnijih primjera stvaralaštva u Bosni i Hercegovini i nekadašnjoj Jugoslaviji.

“Tokom posljednjeg rata u BiH, Muzej se našao u blizini linije fronta i pričinjena je znatna materijalna šteta na objektu. U nekoliko navrata izvršeni su određeni radovi na sanaciji objekta. Međutim, sada se planira i potpuna sanacija stepeništa i vraćanje u izvorno stanje, te omogućavanje pristupa za osobe s poteškoćama u kretanju, ne narušavajući originalni arhitektonski dizajn”, rekao je ministar Kenan Magoda.

Istakao je da je projekt restauracije Historijskog muzeja od izuzetnog značaja ne samo za identitet Općine Novo Sarajevo, Kantona Sarajevo, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, kao i razvoj turizma u Kantonu Sarajevo.

“Muzej je jedna od sedam ustanova kulture od značaja za državu, te podsjećam da ćemo uskoro imati i zakon o preuzimanju privremenog sufinansiranja ustanova kulture i obrazovanja, do donošenja konačnog rješenja i načina finansiranja kako njihov opstanak i svakodnevni rad ne bi bio ugrožen. Nastavit ćemo pružati podršku kulturnom sektoru i raditi na jačanju kulturne infrastrukture kako bismo zajedno sačuvali i promovisali bogato kulturno naslijeđe naše države”, poručio je Magoda.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.