RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Roman “Na Vrbasu tekija” Josipa Mlakića predstavljen u Napretkovom domu u Brčkom

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Brčko sinoć je u Napretkovom domu u gradu predstavljen roman književnika Josipa Mlakića „Na Vrbasu tekija“. Uz autora, o romanu su govorili predsjednik brčanskog Napretka fra Mirko Jozić i profesor fra Miro Jelečević.

„Roman je nastajao na osnovu rukopisa dva znamenita franjevca fra Ante Kneževića i fra Josipa Markušića koji se čuvaju u samostanu u Jajcu. Roman bih nazvao kvazipovjesnim jer preko povjesnih silnica on govori i o današnjem vremenu. Još jedna karakteristika romana je što sam u njemu pokušao imitirati stil Ive Andrića koji je dolazio 1926. u jajački samostan gdje je proučavao građu na osnovu koje sam i ja napisao roman“, kazao je za Radio Brčko Mlakić. On je dodao da je u romanu prikazao dva izuzetno dramatična trenutka u povijesti Bosne: dolazak austrougarskih trupa i Drugi svjetski rat.

Predsjednik HKD „Napredak“ Brčko fra Mirko Jozić je kazao da je Josip Mlakić autor koji je sav posvećen Bosni i da je to, između ostalog, razlog što je brčanski Napredak odlučio upriličiti predstavljanje njegova najnovijeg romana.

fra Mirko Jozić, predsjednik HKD Napredak Brčko

„Kroz priču o gradnji samostana na Vrbasu i priču o fra Anti Kneževiću i fra Josipu Markušiću, autor pripovijeda o jednom važnom i kritičnom razdoblju bosanske povijesti. Mlakić o Bosni piše na jedan fin i poetičan način predstavljajući dušu one Bosne u kojoj su se ljudi razumijevali, uzajamno prihvaćali i podržavali, uza sve razlike koje su i tada postojale kao i danas što postoje. Mlakić piše o onoj Bosni koju svi mi negdje u srcu duboko nosimo“,  poručio je Jozić.

Profesor fra Miro Jelečević je napomenuo da je Mlakićev roman formiran u dva sloja.

“Prvi sloj romana je onaj profesionalni pripovjedački, a drugi je jedan konkretni sloj koji bih nazvao slojem gradnje djela“, kazao je Jelečević.

Josip Mlakić je rođen 1964. godine u Bugojnu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Za književni rad je više puta nagrađivan a osim književnog bavi se i filmskim radom te je prema njegovim scenarijima snimljeno šest filmova. Romani su mu prevođeni na njemački i slovenski jezik.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.