RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Romantični bijeli balet ”Giselle” sutra na sceni Narodnog pozorišta

Najpopularniji i najizvođeniji romantični bijeli balet „Giselle“, kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot premijerno će sutra biti izveden u  Narodnom pozorištu Sarajevo. Balet „Giselle“ će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istaknuo je da je balet „Giselle“ kao romantični balet jedan svojevrstan test za kvalitet ansambla, kao i generacijska potreba za publiku koja voli baletnu umjetnost, koja voli ljepotu igre.

– Koliko god mi u našem repertoaru vodimo računa o savremenom baletu, pravi je  praznik za oči vidjeti ovu kultnu svevremensku priču  u kojoj je pored baleta posebno važna njena i estetska  i etička dimenzija samoga libereta o ljubavi – kazao je Mustafić na pres-konferenciji.

Mustafić  je također naveo da je „ Giselle“  u koreografskoj vizuri Edine Papo osobena po fluidnosti u pokretu, strukturalnom skladu tradicionalnog i savremenog koji je plesačima dozvolio promišljeno i duboko igranje na emociju.

Umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko istakao je da postavka klasičnog baleta uvijek predstavlja izazov, dodajući da je balet „Giselle“ nastao uz pretežno oslanjanje na na vlastite snage, te da kompletnu solističku podjelu čine igrači Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Edina Papo je naglasila da je klasični, bijeli balet lična karta Baleta Narodnog pozorišta, te da je “Giselle”  vrhunac baletnog klasičnog izraza, podsjećajući da je prvi puta izvedena u Parizu 1841.godine.

Papo je istakla da su njena želja u htjenje bili da „Giselle” ostane živa predstava u klasičnoj varijanti.

Dario Vučić je kazao da je u Narodnom pozorištu počeo raditi još kao student prije 25. godina istaknuvši da su njegovi počeci bili u baletu, a da sad po prvi put, što ga raduje, ima priliku da diriguje baletnu premijeru.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta NPS Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić.

Baletna predstava „Giselle“ imala je pet premijernih izvođenja na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, a ulogu Giselle igrale su prvakinje baleta NPS: Katarina Kocka, Emina Kamberović, Tatjana Kladničkina, Ljiljana Perić, a u toj ulozi gostovale su također svjetska imena poput: Elvira Tarasova, Irina Peren, Shoko Nakamura, Irina Osmolkina i mnogih drugih.

Predstava „Giselle“ u koreografiji i režiji Edine Papo prema Petipa, Coralli i Perrot posljednji put je premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 19. decembra 2014. godine.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!