RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Ružica Soldo i Sonja Smolec dijele književnu nagradu “Zvonimir Golob”

Ovogodišnju književnu nagradu za najljepšu neobjavljenu ljubavnu pjesmu “Zvonimir Golob” osvojile su dvije književnice – Ružica Soldo i Sonja Smolec.

Odluku da njih dvije ravnopravno podijele prvu nagradu “Veliku zlatnu plaketu Zvonimir Golob” donio je Prosudbeni sud tradicionalnog natječaja UHBDR91. – Josip Palada, Kostadinka Velkovska i Mladen Pavković.

Ružica Soldo iz Širokog Brijega (BiH) nagrađena je za pjesmu “Nisam smjela”, a Sonja Smolec iz Velike Gorice za pjesmu “Tebi, čiji sam uzdah bila”.

Kako je obrazloženo, njihove pjesme karakterizira visoka književna razina, prepune su maštanja o ljubavnoj sreći, ali i iznošenja bolnih sjećanja.

Odabrane su između 174 autora koji su poslali svoje radove, ove godine osim iz Hrvatske tu su bili i književnici iz Kanade, BiH, Njemačke, Švedske, Australije, Slovenije.

Ružica Soldo je članica Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, završila je Filozofski fakultet u Sarajevu, novinarstvo na Sveučilištu u Mostaru, a  studirala je i u Njemačkoj. Dosad je objavila 15 knjiga pjesama,

Sonja Smolec također je članica Društva hrvatskih književnika, ali i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Više od dvadeset godina piše i objavljuje priče, romane i poeziju za odrasle i djecu koji su više puta nagrađeni ili pohvaljeni, kako u domovini, tako i u svijetu. Trenutno radi kao urednica časopisa za književnost “Kvaka”.

Nagrada je nazvana po Zvonimiru Golobu (Koprivnica, 1927.- 1997.), jednom od ponajboljih hrvatskih pjesnika ljubavne tematike. Prošlogodišnji laureat je bio Anton Kikaš, prenosi Hina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.