RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Sarajevo: Bosansko narodno pozorište Zenica ostvarilo sve umjtničke ciljeve u 2022. godini

Bosansko narodno pozorište Zenica u prethodnoj je godini ostvarilo sve svoje umjetničke ciljeve – istakao je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Miroljub Mijatović.

Napominje kako su pripremili četiri premijerne predstave za odrasle: “Ugasimo svjetlo” (režija Lajla Kaikčija), “Kuća” (režija Alen Šimić), “Tri dana” (režija Tanja Miletić-Oručević) i “Trainspotting” (režija Lajla Kaikčija) te predstavu za djecu “Oslobodimo umjetnike” (režija Nick Teunissen).

-Organizirali smo i XXI Festival bosanskohercegovačke drame, potom 6. internacionalni festival edukativnog teatra sa mnoštvom gostiju, radili na čvršćem uvezivanju BNP-a sa ostalim gradovima Zeničko-dobojskog kantona te imali mnogo izvedbi naših predstava u matičnoj kući, kao i na pozornicama u Bosni i Hercegovini i šire.

Naši su umjetnici nagrađivani na festivalima, a predstave jako dobro prolazile. U ovom trenutku pripremamo dvije nove predstave, kojima ćemo, već u februaru, obradovati našu najmlađu publiku, kao i one odrasle. U pitanju su predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ u režiji Zlatka Pakovića te lutkarska predstava „Pinokio“ u režiji Darka Kovačovskog- ističe Mijatović.

BNP Zenica je, dodaje, u ovom trenutku strateški okrenuto pravljenju jačih konekcija sa osnovnim i srednjim školama, kako bi i dodatno na svoje predstave privukli mlađu publiku.

-Umjetnici BNP-a Zenica krajem polugodišta su bili intenzivnije prisutni u školama, gdje kroz razgovore o pozorištu, svom poslu, o tome kako nastaje pozorišna predstava te predstavljajući projekte BNP-a, nastoje ostati povezani sa mladima, koji su naša sadašnja i buduća publika.

Želja nam je i u ovoj godini ponuditi još atraktivnije sadržaje te intenzivno raditi i na boljem statusu umjetnika u našem društvu – najavljuje Mijatović.

fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Premijera pozorišne predstave „Nedozvani” večeras od 19 časova

Radio Brčko

Brčko: “Dječja nedjelja” počela beogradskom predstavom za djecu

Radio Brčko

‘Госпођица’ Народног позоришта РС најбоља представа 42. Позоришних игара БиХ

Radio Brčko