RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Sarajevo dobitnik inauguralne nagrade Global Production za najbolji ‘Grad filma’

Grad Sarajevo prvi je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji “Grad filma”, koja je ove godine premijerno dodijeljena u Cannesu.

Nagrade je ustanovio svjetski filmski časopis Screen International, u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta. Dobitnici su proglašeni na svečanosti, u ponedjeljak navečer, za vrijeme Cannes Film Festivala.

Nagrade Global Production ove su godine dodijeljene prvi put, a žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”.

Uz mnogobrojne prijave, Sarajevo je u toj kategoriji bilo u najužem izboru uz svega tri grada iz cijelog svijeta – Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).

-Dodjela nagrade Global Production je veliko priznanje za napore i rezultate ostvarene u filmskoj produkciji prije svega za Obalu Art Centar, kao nosioca aplikacije uime Grada Sarajeva. Ta nagrada je dokaz da je Sarajevo prepoznato kao centar filmske kulture i da smo se kao grad opredijelili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja grada – poručila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nagrade Global Production dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.

– Global Production nagrada za Sarajevo je izuzetno značajna. To znači da je strategija razvoja filmske i TV industrije u gradu prepoznata kao kvalitetna. Ponosni smo zbog tog svjetskog priznanja. Mislim da će to biti podstrek i institucijama i sektoru za još veći napredak, u predstojećem periodu – izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Nagradama Global Production ističu se najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne filmske lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti.

Kako navode iz SFF-a, nositelj aplikacije za nagrade Global Production uime Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!