RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoInternacionalni teatarski susretiKultura

Sarajlije odigrale komad o migracijama

Kazališna susretanja nastavljena su sinoć izvedbom predstave „Jedvanosimsoboa kalomistobo“ autorskog dvojca Aleša Kurta i Nejre Babić i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

“Tekstu je prethodila anketa u kojoj je 627 osoba odgovorilo na pitanje koja bi to sjećanja (uspomene, materijalne ili nematerijalne stvari, emocije …) stavili u „kofer“ i ponijeli sa sobom da sutra odlaze iz BiH. Sve to je poslužilo kao inspiracija za nastanak samog teksta. Jedan od bitnih segmenata predstave je muzika čiji su autori Damir Nevesinjac i Nedim Zlatar, koji su bili članovi grupe Protest 1997. godine kada je nastao album s naslovom „Jedvanosimsoboakalomistobo“, pa smo tako, na prijedlog glumca Jasenka Pašića, došli i do naslova predstave”. pojašnila je je Nejra Babić priču nastanka naslova ove predstave.

Večeras je u okviru natjecateljskog programa 35. Kazališnih susreta BiH u Brčkom na repertoaru posljednja predstava „Osma – Kasaba u Njujorku“ Vladimira Kecmanovića u režiji Darka Bajića i izvedbi Zvezdara teatra iz Beograda. 

Foto: Dejan Đurković

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Salkić: Teatar treba biti utočište pitanja današnjeg svijeta, prostor potlačenih i marginaliziranih

Kazališna susretanja nastavljena predstavom sarajevskog SARTR-a

Radio Brčko