RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Sinoć otvorena izložba “Ženska posla” Brčanke Jelene Glišić

Sinoć je u Grand hotelu “Posavina” u Brčkom otvorena prva samostalna izložba slika “Ženska posla” mlade Brčanke Jelene Glišić. Na izložbi je predstavljeno 20 slika ove slikarice, u tehnici ulje na platnu na kojima dominira motiv žene, a nastale su, kako Glišić navodi, tijekom posljednje dvije godine.

„Odabrala sam temu „Ženska posla“ iz razloga što slikam jakim bojama, a smatram da su žene te koje su jači spol i koje nose sa sobom svu tu jačinu. Ali svakako, ne bih da zaspostavim ni muškarce jer iza svake jake žene stoji po jedan jak muškarac“, rekla je autorica izložbe Jelena Glišić.

Akademska slikarica Almedina Cifrić, u čijem je ateljeu Glišić usavršila tehnike slikarstva, navela je da njena učenica razvila svoj samostalni veliki opus djela za koji kaže da je naslikan u pravcu između fovizma i ekspresionizma.

„Perspektivu Jelene Glišić vidim u boji. U slikarskom svijetu boje se vežu za osjećaje, a linije za razum. Nadam se da će ovaj grad prepoznati njene kvalitete“, kaže Cifrić.

Brčanski slikar i predsjednik LIKUM-a Jusuf Muharemović je istaknuo kako je sve više mladih koji se pronalaze u svijetu slikarstva i kulture, što dokazuje i sinoćnja izložba.

„Brčko kao sredina koja je iznjedrila nemali broj visokorangiranih i zaista odličnih umjetnika na neki način je nama dalo u amanet da održavamo priču koja veže Brčko i likovnu umjetnost, da svojim aktivnostima i svojim znanjem animiramo mlade nove snage. Brčko zaista ima jednu čitavu plejadu mladih visokoobrazovanih, akademski obrazovanih slikara“, rekao je Muharemović.

Izložba slika “Ženska posla” bit će otvorena do nedjelje, 29. kolovoza.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.