RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

СПКД “Посвјета” Брчко: У току Мала школа калиграфије

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Брчко покренуло је Малу школу калиграфије за ученике основних и средњих школа коју тренутно похађа десет полазника.

Калиграфија је умјетност лијепог писања која води поријекло из Кине. Она је дизајн и израда слова са широким шиљатим инструментом, четком, или другим инструментом за писање. Савремена дефиниција калиграфске вјештине је умјетност давања форме знаковима на изражајан, хармонистички и вјешт начин.

Иницијатор идеје за Малу школу калиграфије у Брчком  је вођа драмско-рецитаторске секције у “Просвјети” Душко Милошевић, који каже да осим ученика школу похађају и старији грађани.

“Часови су бесплатни, одржавају се сваког уторка и четвртка од 17.30 часова до 18.30 часова, а сви заинтересовани грађани су добродошли”, нагласио је Милошевић.

Он је навео да је школа организована поводом Дана словенске писмености који се обиљежава 24. маја, када ће у Галерији “Сава Шумановић” изложити најљепше радове полазника школе.

Милошевић, који је и професор Српског језика и књижевности, рекао је да је примијетио да већина ученика нема лијеп рукопис, те да ђацима више није у фокусу његовање лијепог рукописа јер све мање пишу оловком.

Према његовим ријечима намјера им је да се кроз калиграфију младим генерацијама приближава национална култура. А да би се, каже Милошевић, неко бавио калиграфијом, потребно је много стрпљења, љубави и рада.

“Просвјета је ту да његује културу и традиционалне вриједности и трудимо се да то младима представимо кроз различите активности. Одређен број младих је то препознао и остају у Просвјети, што нам је посебно драго”, истакао је Милошевић.

И на крају да кажемо да ће Драмско-рецитаторска секција СПКД „Просвјета“ Брчко у уторак  16. маја у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” у Брчком  са почетком у 18 часова организовати књижевно вече поводом 125 година од рођења српске књижевнице и пјесникиње Десанке Максимовић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.