RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

“Street art festival” održan proteklog vikenda na Ficibajeru

U sklopu projekta „Young Change Makers“, mladi iz Brčkog i Zavidovića su imali zadatak osmisliti te implementirati projekat u svojoj lokalnoj zajednici. Naziv projekta koji su mladi odlučili implementirati u svoje zajednice je „Street art festival“ koji je glavni cilj pružanje prilike mladima da se iskažu u umjetnosti.

Prvi dio projekta se se odvijao u Brčkom u subotu 22.10.2022.godine kada su mladi iz Zavidovića došli i za početak zajedno sa organizatorima u Brčkom obišli značajna obilježja grada. Dan se sastojao od mnoštva aktivnosti koje su se održavale na izletištu Ficibajer, te crtanja grafita na Savskom šetalištu. U projektu je učešće imala dječija organizacija „Maštaonica“ dovođenjem svojih članova te su i naši najmlađi imali priliku slikati na platnima kao i crtanje na papiru gdje su oslikavali tijela označavajući organe pa na taj način i naučili nešto novo. Njihovi konačni radovi su uljepšali naš Ficibajer, a na kraju festivala su imali priliku ponijeti svoje radove kući što je njima donijelo posebnu radost.

Pored naših najmlađih, učešće u festivalu su imali i oni stariji od kojih su neki slikali na platnima, a drugi učestvovali u radionici crtanja grafita u vodstvu profesionalca. Uz sve aktivnosti mladi su posebno bili oduševljeni štandom s palačinkama, a naročito dječica. Aktivnosti su se zaključile u 17 časova kada su svi zajedno otišli do Savskog šetališta gdje je nekoliko mladih momaka i već pomenuti profesionalni crtač crtao grafit koji je naš poklon gradu kao trajni ukras za naš grad. Sumirajući sve utiske, sa sigurnošću možemo reći da je projekat prošao vrlo uspješno i da smo postigli naš cilj buđenja mladih u umjetnosti

Aktivnosti dio projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansijski podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira Međunarodna organizacija za migracije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.