RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Stručna posjeta Brčkom i Tolisi

Dana 11. novembra 2022. godine, studenti i voditeljica Odsjeka za historiju doc. dr. Mersiha Imamović organizirali su stručnu posjetu Brčko distriktu i Tolisi. U Brčkom su posjetili Preporod (u zgradi Islahijeta, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine), čiju zapaženu djelatnost je predstavio predsjednik Skupštine Preporoda Edin Jašarević, a potom Muzej Brčko distrikta, u kojem su imali priliku pogledati predivnu izložbu „Od sjemena do sofre“. Izložbu je predstavila kustosica Enida Murselović. S arhivskom djelatnošću Arhiva Brčko distrikta, studente je upoznao direktor Ćazim Suljević, a s kolegicom Zagorkom Ostojić su obišli i bogati depo ove ustanove. U pratnji direktora uputili su se k fondaciji „Legat kuća Ekmečić“ u kojoj se nalazi bogata umjetnička i književna ostavština porodice Ekmečić. U samom centru grada je i prekrasna Vijećnica (nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine), koju su studenti imali priliku vidjeti.

Poslije Brčkog obišli su arheološki lokalitet Zidine u Gornjoj Skakavi, na kojem se nalaze ostaci romaničke franjevačke crkve (nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine). Svoj put, studenti i docentica Imamović, završili su posjetom Franjevačkom samostanu i Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevce Marije u Tolisi (nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine). Crkvenu arhitekturu i cijeli kompleks studentima je predstavio direktor Jozo Jezerčić. U njegovoj pratnji obišli su i novootvoreni muzej „Vrata Bosne“ u kojem se nalazi vrijedna postavka s predmetima iz prethistorijskog i historijskog doba. Muzej posjeduje i etnološku i prirodnjačku zbirku, te bogatu biblioteku koja u svom knjižnom fondu posjeduje neka od najstarijih djela, koja datiraju iz prve polovine 16. stoljeća.

Zahvaljujemo se svima spomenutim na srdačnoj dobrodošlici i nezaboravnom iskustvu. Također, hvala i našim domaćinama – kolegama historičarima Senadu Osmanoviću i Selmi Ikanović, koji su studij historije završili na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a danas su zaposleni u Brčkom.
Uz navedene stručne posjete, docentica Imamović i studenti predstavili su Odsjek za historiju učenicima završnih razreda gimnazije „Vaso Pelagić“ u Brčkom. Za izdvojeno vrijeme i organizaciju zahvaljujemo se učenicima i nastavnom osoblju, kao i menadžmentu spomenute škole, na čelu s direktoricom Amelom Helać.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.